Al-Káida plánovala přepadení velké osobní lodi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Německým vyšetřovatelům se podařilo proniknout do paměťových karet, které se našly u Rakušana Maqsooda Lodina. V Německu je nyní souzen za terorismus a zadržen byl v Německu při návratu z Pákistánu. Stanici CNN o dokumentaci informoval zdroj z americké tajné služby.

Lodin měl při zatčení ve spodním prádle paměťové karty s pornografickým videem a složkou zvanou Sexy Tanja. Po několikatýdenním úsilí se vyšetřovatelům podařilo prolomit heslo a dostat se ke skrytému materiálu, který označují za poklad pro tajnou službu. Je v něm přes 100 dokumentů Al-Káidy s popisem plánovaných teroristických útoků, jež měly být spáchány v Evropě. Některé se měly podobat paralelním akcím, při nichž deset pákistánských útočníků v Bombaji v listopadu 2008 zabilo přes 160 lidí.

Dokumentace obsahovala výcvikové manuály v němčině, angličtině a arabštině. Jeden z dokumentů se jmenuje Future Works a zpravodajci za jeho autora považují někoho z nejvyššího vedení Al-Káidy. Hovoří o Júnisovi Mauritíním, který byl dopaden loni v Pákistánu a který se zabýval plány útoků v britských, francouzských a německých městech.

V jedné pasáži Future Works pisatel píše, že by se v zájmu zvýšení tlaku na evropskou veřejnost měla zajmout osobní loď, pasažéři by měli dostat oranžové kombinézy podobné v těm, v nichž chodí vězni na Guantánamu, a pak by měli být postupně zabíjeni, zatímco by byly vzneseny požadavky na propuštění konkrétních vězňů. Vraždy se měly natáčet na video.

Lodin a Němec tureckého původu Yusuf Öcak jsou souzeni od ledna. Oba tvrdí, že jsou nevinní. Öcak byl zatčen ve Vídni krátce po Lodinově zadržení. Oba byli na seznamu sledovaných osob a jakmile překročili evropskou hranici, „postaraly“ se o ně protiteroristické agentury. Prokuratura se domnívá, že se setkali v teroristickém výcvikovém táboře v Pákistánu a že byli vysláni zpět do Evropy získat sebevražedné atentátníky.

Inspirace bombajským útokem

Z dekódované dokumentace citoval novinář Yassin Musharbash, který pracuje pro německý týdeník Die Zeit. „Nevíme, co tito muži zamýšleli, ale je pravděpodobné, že uvažovali o útoku ve stylu toho v Bombaji,“ napsal. Z dokumentu Future Works prý vyplývá, že Al-Káida se ocitá pod zvýšeným tlakem, protože se jí už několik let nepodařil významnější útok. Pouhé odhalení příprav je ale dostatečnou hrozbou.

V listopadu 2008 zahynulo V Bombaji přes 170 lidí, když v indickém velkoměstě zaútočilo komando deseti po zuby vyzbrojených mužů.

„Je patrné, že si Al-Káida uvědomuje, jak pečlivě je sledována. Západní rozvědky se velmi zlepšily v maření útoků, takže je nutné přijít s něčím novým a s lepším plánováním,“ sdělil CNN Musharbash.

Jedním z prostředků měl být rychlý výcvik evropských atentátníků, kteří měli být posláni domů s instrukcemi, jak si udržet kontakt s velením. Al-Káida dle Musharbashe na jedné straně usiluje o ničivé útoky srovnatelné s atentáty na USA v roce 2001, přitom však s nízkými náklady a tak, jak to provedl nedávno Mohammed Merah na jihu Francie.