Algirdas Šemeta: Transakční daň podpoří růst

Algirdas Šemeta, EK

Algirdas Šemeta, EK Zdroj: E15 Eduard Erben

Fiskální konsolidace v EU je v plném proudu. Dlouhodobá hospodářská stabilita ovšem závisí na tom, jak budeme pokračovat v uplatňování přístupu, který spojuje rozpočtovou kázeň s prorůstovými opatřeními. Vedle probíhajících činností ke snížení rozpočtových schodků tedy musíme zahájit další iniciativy k nastartování ekonomiky.

Z hlediska daní to vyžaduje nové způsoby myšlení. Je nutno přejít k daním, které nejen zvyšují rozpočtové příjmy, ale mají i širší účel, zejména podporují udržitelnou ekonomiku a chování přispívající k růstu. Uvažujemeli o zdrojích růstu, musí se součástí diskuze stát i daň z finančních transakcí.

Příspěvek k reformám

Tato daň nabízí rozpočtům významné nové příjmy, navíc z odvětví, které si to může bez problémů dovolit. Návrh Evropské komise by přinesl 57 miliard eur ročně při sazbě pouhých 0,1 procenta z dluhopisů a akcií a 0,01 procenta z derivátů. Aniž by bylo nutné žádat více od běžných občanů, jichž se daň z finančních transakcí do značné míry netýká, měly by členské státy další příjem, který by jim umožnil rozšířit fiskální prostor a cíleně investovat.

Čtěte také:

OECD zhoršila výhled Česka: HDP letos klesne o 0,5 procenta

Obnovený kabinet se chce soustředit na hospodářský růst

Končí pětiletka Merkozy. Přichází François Hollande

Vedle toho může daň z finančních transakcí přispět k prorůstově orientovaným daňovým reformám. Pokud bude použita ke snížení jiných daní, zejména v oblasti práce, mohla by podpořit zaměstnanost a zvýšit celkovou poptávku, tedy pomoci dvěma zásadním složkám růstu.

Dále nesmíme podcenit prorůstové účinky odpovědnějšího finančního sektoru. Viděli jsme škody, které může napáchat rizikové a spekulativní bankovnictví. Musíme zajistit, že se to nebude nikdy opakovat. Finanční instituce musí své činnosti zaměřit jiným směrem a podílet se na ozdravení ekonomiky. To znamená, že je třeba věnovat mnohem větší pozornost financování podniků a podporovat udržitelné investice.

Daň z finančních transakcí bude v tomto ohledu působit jako pobídka, která upřednostňuje stabilní finanční činnost před rizikovými spekulacemi. Tím může usnadnit podnikům získávání úvěrů, obnovit důvěru v dlouhodobé investice a zvýšit zaměstnanost. Zůstává ještě otázka důvěry spotřebitelů, klíčového ukazatele růstu. Nálada spotřebitelů závisí mimo jiné na víře ve veřejnou politiku a obecném pocitu, že „se dělá správná věc“. Proto je spravedlivé zdanění předpokladem dynamické ekonomiky.

V současnosti je obtížné tvrdit, že daňové zatížení je rozděleno spravedlivě. Celkové daňové příjmy z finančního sektoru jsou v současné době téměř o 20 miliard eur nižší než před krizí, zároveň tento sektor stále vyplácí svým zaměstnancům velké odměny. Přitom jeho finanční záchrana zůstává na bedrech běžných daňových poplatníků.

Proto je třeba do hry opět vnést spravedlnost. Daň z finančních transakcí tuto nerovnováhu napraví – zajistí, aby finanční sektor nesl svůj díl daňové povinnosti. Díky tomu může pomoci napravit poškozený vztah mezi finančními institucemi a běžným občanem.

Řada je na ministrech

V nadcházejících měsících budou členské státy hledat prostředky na podporu růstu, které mohou jít ruku v ruce s konsolidací rozpočtů. Apeluji na ně, aby daň z finančních transakcí ve svém úsilí neopomíjely. Komise navrhla promyšlené a spravedlivé zdanění finančního sektoru, jehož užitek bude větší než jen generování příjmů. Svou jednoznačnou podporu již vyjádřila většina občanů EU i Evropský parlament. Nyní je na ministrech financí států EU, aby učinili totéž.

Autor je eurokomisařem pro daně a cla