Alžběta II. vyhlásila program britské vlády, první čistě konzervativní po dvou dekádách

Britská královna Alžběta II. ve Sněmovně
lordů

Britská královna Alžběta II. ve Sněmovně lordů Zdroj: reuters

Pro Alžbětu II. to byla již 62. řeč, kterou každoročně v květnu s pompou pronáší ze svého „trůnu“ ve Sněmovně lordů do všech zemí Commonwealthu. Pro Británii to bylo první vládní prohlášení po téměř dvaceti letech, v němž své záměry oznámila čistě konzervativní vláda bez koaličního partnera. Britská média jej překřtila na „program jednoho národa“.

„Jeden národ“ je koncept z konce 19. století, který zdůrazňuje sepětí toryů s „pracujícím lidem“ (elity tehdy zastupovali liberálové). Premiér David Cameron se k němu nyní přihlásil a královninými ústy slíbil Britům „něco speciálního – práci pro každého, kdo si ji přeje, jinými slovy plnou zaměstnanost“.

Mezi programové priority druhé Cameronovy vlády patří například zmrazení růstu daně z příjmu, daně z přidané hodnoty a sociálního pojištění po dobu pěti let a snížení stropu sociálních dávek z 26 tisíc na 23 tisíc liber na domácnost ročně. V sociální oblasti je to ještě předkupní právo (včetně slevy) na obecní byty pro 1,3 milionu domácností a třicet hodin školky týdně zdarma pro tříleté a čtyřleté děti. A v neposlední řadě jde i o takzvanou devoluci, tedy více autonomie (například při výběru daní) pro Skotsko i Anglii.

Zlatým hřebem královniny řeči – kterou každoročně „ladí“ s premiérem v Buckinghamu, avšak do obsahu nijak nezasahuje – byl slib uspořádat referendum o setrvání Británie v EU do konce roku 2017. Překvapivě byl z projevu vyškrtnut plán na zrušení zákona o lidských právech (viz box dole), což je vykládáno jako ústup z nejostřejších euroskeptických pozic a přiznání, že tenká většina 12 křesel v 650členné sněmovně ke zrušení zákona z dílny Tonyho Blaira nemusí stačit.

Pozorovatelé očekávají v příštích týdnech při jednáních s Bruselem cosi jako „řízenou autonehodu s časovým spínačem“ (nastaveným na konec roku 2017), která v případě neúspěchu povede k „brexitu“, tedy vstoupení Británie z EU.

To brexit or not to brexit
Cílem týdenního turné britského premiéra po kontinentálních metropolích (Brusel, Paříž a Berlín), je získat podporu pro „renegociaci evropských smluv“ (čti: nové výjimky pro Británii v EU). Co přesně David Cameron pro Británii žádá? » Možnost řídit vlastní přistěhovaleckou politiku. Zamezit „sociálním turistům“ hlásit se o sociální dávky » Zrušit nadřazenost Štrasburku nad Británií a schválit nový zákon o lidských právech, který přestane „zvýhodňovat zločince“. Dát parlamentu možnost odmítat evropskou legislativu. V případě nutnosti odejít z Rady Evropy » Ochránit londýnskou City před evropskými regulátory – odmítnout daň z finančních transakcí a strop na finanční bonusy » Zůstat mimo další procesy, počínaje závazkem „budovat stále těsnější unii“ obsaženým ve stuttgartské deklaraci z roku 1983