Amazon kupuje hipsterský řetězec Whole Foods, zaplatí stovky miliard korun

Největší světový internetový prodejce Amazon se dohodl na převzetí řetězce obchodů s potravinami Whole Foods Market, zaplatí za něj zhruba 13,7 miliardy dolarů (asi 322 miliard korun). 

Dohoda představuje největší akvizici v historii Amazonu. Očekává se, že transakce bude dokončena ve druhé polovině letošního roku. V reakci na zprávu začaly na burze výrazně klesat akcie maloobchodních řetězců, jako jsou Wal-Mart, Kroger a další. Například akcie řetězce Target padají o jedenáct procent, Wal-Mart jde dolů o 5 procent. 

Amazon zaplatí za každou akcii společnosti Whole Foods 42 dolarů v hotovosti. Kupní cena tak zahrnuje prémii 27 procent ke čtvrteční závěrečné hodnotě akcií na burze. Obchodování s akciemi firmy Whole Foods bylo v důsledku dohody pozastaveno. 

"Je to transformační dohoda, a to nejen pro maloobchod s potravinami, ale pro maloobchod jako celek," uvedl analytik Charlie O'Shea ze společnosti Moody's Investors Service. "Amazonu to poskytuje skutečný opěrný bod na trhu s potravinami, o což dlouhou dobu usilovali," upozornil Neil Saunders z firmy GlobalData Retail.

Očekává se, že převzetí bude dokončeno ve druhé polovině letošního roku. Transakci nicméně ještě musejí schválit akcionáři společnosti Whole Foods a regulační úřady. 

Společnost Whole Foods bude své obchody nadále provozovat pod svou značkou. Generálním ředitelem řetězce zůstane jeho spoluzakladatel John Mackey. "Miliony lidí milují Whole Foods Market, protože nabízí nejlepší přírodní a organické potraviny a dělá ze zdravé výživy zábavu," uvedl zakladatel a generální ředitel Amazonu

Whole Foods, která byla založena v roce 1980 v Texasu, se soustředí na kvalitnější a tím pádem i draží potraviny. Podle posledních dostupných údajů provozuje 461 obchodů s potravinami, z toho 440 ve Spojených státech, 12 v Kanadě a devět v Británii. Společnost má přibližně 90 tisíc zaměstnanců, konkurenční Wal-Mart jich má 1,5 milionů.