Amazonské pralesy se zmenší nejvíce od roku 2008. Na vymýcenou plochu by se Praha vešla 22krát

Požáry v Amazonii

Požáry v Amazonii Zdroj: Reuters

Požáry v Amazonii
Požáry v Amazonii
Požáry v Amazonii
Brazilský prezident Jair Bolsonaro podporuje těžbu dřeva a komerční farmy na úkor ochrany životního prostředí.
5
Fotogalerie

Úbytek lesního porostu v brazilské Amazonii se letos meziročně zvýšil o 9,5 procenta a bude nejvyšší za posledních dvanáct let. Destrukce tropických deštných pralesů se výrazně zrychlila od ledna 2019, kdy do úřadu brazilského prezidenta nastoupil Jair Bolsonaro. S odvoláním na oficiální vládní zdroje o tom informuje agentura Reuters. Amazonský prales je největším zalesněným územím na světě a jeho ochrana je podle vědců klíčovým krokem při zpomalování klimatických změn, které mohou mít pro naši planetu katastrofické následky.

Za rok 2020 bude v Brazílii vykácena lesní plocha o rozloze přes 11 tisíc čtverečních kilometrů. Pro představu - je to dvaadvacetkrát více, než rozloha Prahy, a sedmkrát více než plocha Londýna. Brazílie tak nedodrží svůj cíl, stanovený před jedenácti lety, snížit odlesňování na maximálně 3900 čtverečních kilometrů ročně. Tamní vláda může kvůli tomu čelit trestnímu stíhání.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro podporuje těžbu dřeva a komerční farmaření v Amazonii. Za jeho vlády také došlo k oslabení role vládní agentury IBAMA, jejímž úkolem je „plíce planety“ chránit. Bolsonarův kabinet totiž omezil financování IBAMY a dalších složek státu, jež mají pravomoc pokutovat a zatýkat farmáře, kteří protizákonně devastují životní prostředí. 

Ještě v roce 2018, tedy před Bolsonarovým nástupem do funkce, byla rozloha vymýceného lesa výrazně nižší, činila přibližně sedm a půl tisíce čtverečních kilometrů. Současný prezident argumentuje tím, že zemědělské a těžařské aktivity odstraní chudobu lidí žijících v regionu. Amazonii trvale obývá zhruba milion převážně domorodých obyvatel. Prales je také domovem pro asi tři miliony druhů zvířat a rostlin. 

Bolsonarovu politiku v Amazonii tvrdě odsuzuje řada světových lídrů, například francouzský prezident Emmanuel Macron. Po vítězství Joea Bidena v amerických prezidentských volbách se dá očekávat, že na Brazílii zkusí vyvinout nátlak kvůli zastavení odlesňování i Spojené státy.

Někteří brazilští vládní představitelé každopádně kritiku odmítají a poukazují na skutečnost, že meziroční nárůst vykácené plochy bude menší než loni. „Ačkoli nemáme důvod k oslavám, čísla ukazují, že naše snahy začínají přinášet ovoce,“ uvedl brazilský viceprezident Hamilton Mourão.