Američané kupují ve velkém munici, bojí se, že to vláda zakáže

Munice, ilustrační foto

Munice, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Američtí milovníci zbraní kupují ve velkém náboje. V některých obchodech tak podle televizní stanice Fox News zůstaly už jen prázdné regály. Američané se totiž obávají, že kvůli zpřísňování zákonů o zbraních v celých Spojených státech nebude časem munice vůbec k dostání.

Jak uvedla televize ve své reportáži, v obchodě Walmart ve městě Albany je celý tento týden oddělení, kde bývala běžně munice, ze tří čtvrtin prázdné. Jestliže si chce zákazník pořídit nějaké vybavení pro střelbu, musí podle prodavačů dorazit nejpozději do devíti hodin ráno, kdy chodí nové zboží.

Podobná situace panuje i v dalším nedalekém obchodě se sportovními potřebami - tam se dokonce vydávají pro zákazníky lístky s pořadím. Oba obchody zároveň omezily množství zakoupené munice na tři krabice za den na jednoho kupujícího.

Někdo se už municí předzásobil

Američan Mark Smith, který je velkým milovníkem lovu, se televizní stanici svěřil, že se raději předzásobil. Již na začátku ledna si nakoupil množství munice za více než 250 dolarů. „Nějak jsem cítil, že později může být nábojů nedostatek,“ uvedl Smith. A když nyní prochází mezi prázdnými regály v obchodech, zjišťuje, že udělal dobře.

Jako vůbec první přijal velmi přísný zákon pro držení zbraní stát New York již v polovině ledna. Šlo o reakci na prosincový masakr ve škole v Connecticutu, kde zahynulo dvacet dětí a šest dospělých. Stejnou cestou se po New Yorku vydalo Colorado, Maryland a naposledy právě Connecticut. Guvernér tohoto státu podepsal novou legislativu ve čtvrtek a ta okamžitě začala platit. Zákon mimo jiné zakazuje prodej některých typů pušek a vytváří registr nebezpečných násilníků, kteří útočili se zbraněmi.

Špatní lidé se ke zbraním vždycky dostanou, říkají kritici zpřísněné legislativy

Jen pár hodin před tím, než výnos vstoupil v platnost, vzali zákazníci obchody se zbraněmi doslova útokem. Mnozí z nich si zároveň stěžovali, že zpřísněná legislativa trestným činům stejně nezabrání.

„Špatní lidé se ke zbraním vždycky nějak dostanou,“ uvedl jeden ze zákazníků John Power. Někteří z kupujících kritizují za nedostatek munice i vládu. Federální úřady prý náboje skupují, aby jich na trhu ubylo, a tak se snížil i počet držitelů zbraní.