Američané mají obavy z militarizace policie

Podle kritiků zásahy policie proti demonstrantům ve Fergusonu připomínají spíše vojenské mise

Podle kritiků zásahy policie proti demonstrantům ve Fergusonu připomínají spíše vojenské mise Zdroj: reuters

Dva týdny trvající protesty proti zastřelení černošského mladíka na předměstí St. Louis vytvářejí tlak na federální vládu a před blížícím se hlasováním o složení Kongresu rozvířily diskuzi o stavu policie. Čelí kritice za masová zatýkání a operace, jež připomínaly spíše vojenské mise a vyvolávaly v ulicích ještě více vzteku. Bílý dům chce proto prověřit, jak se armádní materiál do rukou policistů dostává, a zda jsou k jeho použití dostatečně proškoleni.

Několik demokratických zákonodárců vyslovilo obavy z militarizace policie prostřednictvím programů, které umožňují Pentagonu zbavovat se svých přebytků. Mimo jiné i obrněných vozidel, která byla dříve nasazena v Iráku. Kritici upozorňují, že jeden z těchto programů obsahuje klauzuli o nutnosti využít materiál policií do jednoho roku. Ta podle nich může svádět k nepřiměřeným zákrokům.

Tématu se však chopili i republikáni, kteří varují před vytvářením policejního státu. Upozorňují nejen na předimenzovanou výstroj zasahujících složek, ale také na ohrožení svobody tisku. „Reportéři by nikdy neměli být zadrženi,“ napsal na Facebooku texaský senátor Ted Cruz v reakci na pracovní komplikace novinářů ve Fergusonu.

Nepokoje mají i další politický rozměr. Ve Fergusonu nyní aktivisté připomínají, že při posledních volbách byla v lokalitě jen dvanáctiprocentní účast. Volají po změně a snaží se podnítit registraci voličů. Místní republikány tato aktivita pobouřila. „Pokud toto není rozdmýchávání politických plamenů, tak nevím, co to je. Je to nejen nechutné, ale také zcela nevhodné,“ řekl šéf partaje v Missouri Matt Wills.

Objevují se přitom názory, že se demokraté tématu nechopili v takové míře, jak by se dalo očekávat. Někteří lidé dokonce vytýkají prezidentu Baracku Obamovi, že se jako první černošský prezident Afroameričanů málo zastal.

Poslední noci ve Fergusonu byly poměrně klidné. Dnes se však uskuteční pohřeb zastřeleného Michaela Browna, nálady na místě by se tak opět mohly vyostřit.