Američané pustí Čechy k armádním zakázkám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Největší obranný rozpočet na světě se stává příležitostí také pro české firmy. Nečasova vláda má dnes na programu novou dohodu o armádních zakázkách se Spojenými státy, která Čechům otevře možnosti dodávek pro americký rezort obrany. A schvalovací procedura se chýlí ke konci i v USA. „Podpis dohody se předpokládá v nejbližší době,“ potvrdil Vladimír Lukovský z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Přístup českých společností k armádním zakázkám Spojených států dosud blokoval tamní zákon „Buy American“, který preferuje americké dodavatele. Po podpisu smlouvy se Česko dostane do okruhu nejbližších spojenců Washingtonu, pro které tato omezení neplatí. Dohoda se recipročně týká také amerických dodavatelů pro české ozbrojené síly.

Prezident české asociace obranného průmyslu Jiří Hynek vidí příležitost ve specifických oblastech, které Američané každoročně vyhlašují jako své priority. „Jde například o kybernetické IT systémy,“ uvádí Hynek. Firma Sodatsw už dnes zastupuje Česko v pracovní skupině NATO pro kybernetickou bezpečnost a podobných společností je podle Hynka asi pět. Češi mají dále šanci uspět v oblasti zdravotnických systémů, detekce biologických a chemických látek nebo optických přístrojů. Ve Spojených státech už působí přerovská Meopta.

Dohoda o armádních zakázkách je podle amerického velvyslance v Praze Normana Eisena jedním z důkazů úzkého spojenectví obou zemí, které se obejde i bez radaru v Brdech. „Je zde spousta dalších projektů, které vytvářejí mnohem silnější vazbu než jakýkoli jednotlivý projekt,“ řekl Eisen v rozhovoru pro E15.

Vladimír Lukovský připomíná, že dohoda se týká jak vojenského, tak civilního materiálu a služeb pro rezort obrany. Vyjednávání dohody trvalo řadu měsíců, klíčové bylo letošní jednání ministrů obrany Alexandra Vondry a Leona Panetty.
Jiří Hynek tvrdí, že americký trh zůstane velmi náročný, Američané z 98 procent nakupují výrobky a služby od svých firem. Spojené státy se však podílejí na světových výdajích na zbrojení necelou polovinou, roční rozpočet Pentagonu překračuje 500 miliard dolarů. I relativně malá část zakázek, která připadne na zahraniční dodavatele, je tedy podle Hynka velmi zajímavá.

Pokud jde o příležitosti v ČR, Američané mají dlouhodobě zájem dodat stíhačky F-16. Podle Normana Eisena chápou, že Česko nyní i kvůli ekonomickým úsporám hodlá prodloužit pronájem konkurenčních gripenů. Pokud však bude někdy v budoucnu nové výběrové řízení, USA chtějí předložit „nákladově co nejefektivnější nabídku“.