Americká ekonomika zrychlila o 1,2 procenta, ekonomové čekali více

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí zrychlila celoročně přepočtený růst pouze na 1,2 procenta z tempa 0,8 procenta v předešlém kvartálu. Ukázal to rychlý odhad amerického ministerstva obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali růst o 2,6 procenta. Je to už potřetí za sebou, kdy kvartální růst nedosáhl na odhady.

Růst za první čtvrtletí byl navíc po zpřesnění dat horší, než se doposud uvádělo. Dosavadní údaje hovořily o růstu 1,1 procenta.

K rychlejšímu růstu hrubého domácího produktu (HDP) ve druhém čtvrtletí přispěly prakticky jen výdaje spotřebitelů, které v USA tvoří více než dvě třetiny celkové ekonomické aktivity. Za druhé čtvrtletí tyto výdaje vzrostly o 4,2 procenta, nejrychleji od posledního čtvrtletí 2014.

Ekonomickou expanzi naopak už čtvrtý kvartál za sebou brzdila nižší tvorba zásob. Ta klesla vůbec poprvé od třetího čtvrtletí 2011. Nižší zásoby jsou ale dobrým signálem z hlediska hospodářského růstu v příštích čtvrtletích. Nutnost jejich obnovy by totiž měla podpořit průmysl a výrobu obecně.

Us GDP Growth Rate

Vývoz z USA navzdory přetrvávajícímu vlivu silnějšího dolaru a slabé světové poptávce ve druhém čtvrtletí rostl.

Znovu klesly také výdaje firem na vybavení. Ty zaznamenaly už třetí čtvrtletní pokles za sebou, což je nejdéle od hospodářské recese z let 2007 až 2009. Firemní investice do zařízení zasáhly nízké ceny ropy, kvůli nimž klesly zisky energetických firem. Podle ekonomů jsou ale podnikatelé opatrní i kvůli nejisté světové poptávce a nadcházejícím prezidentským volbám v USA.