Americká krize: Obama odmítá krátkodobé zvýšení dluhového stropu

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Americký Senát se stal hlavní nadějí na obnovení chodu vládních úřadů a dohody o zvýšení dluhového limitu. Přes nadějný začátek rozhovorů mezi republikány a demokraty však není jasné, zda se jim situaci podaří vyřešit do čtvrtka, kdy by Spojené státy měly stropu dosáhnout. Prezident Barack Obama nechce krátkodobé řešení. Světová banka varuje před vážnými globálními důsledky.

Demokraté chtěli dosáhnout dohody dřív, než se v pondělí začne obchodovat na burzách. To se však přes víkend nejevilo jako reálné. „Rozhovory byly nesmírně přívětivé, ale měly jen velmi předběžný kurz, nic přesvědčivého. Doufám ale, že naše jednání přinášejí určitou útěchu pro Američany i pro svět,“ prohlásil lídr demokratické většiny v Senátu Harry Reid.

Zaznívají navíc obavy, že případná senátní dohoda může ztroskotat ve Sněmovně reprezentantů, přesněji u skalních konzervativců.

Potíže působí požadavky konzervativců na změny zdravotnické reformy a snížení výdajů. Strany se též neshodly na délce zvýšení dluhového limitu, který dosahuje 16,7 bilionu dolarů.

Rizika uprostřed nákupní sezony

Republikáni se pokusili prosadit návrh na stanovení nového stropu, a to na pouhých šest týdnů. To se ale nelíbí Obamovi, který odmítá rizika dalších bojů uprostřed nákupní sezony. Obchodníci, kteří se bojí nervozity spotřebitelů, už dali najevo, jak je dráždí neschopnost politiků nastolit klid před blížícím se Díkuvzdáním a Vánocemi.

„Naši členové neradi vrávorají od krize ke krizi bez naděje na vyřešení,“ poznamenal David French z Národní federace maloobchodu.

Varovné hlasy ze zahraničí

Stále častěji se ozývají znepokojené hlasy ze zahraničí. Prezident Světové banky Jim Yong Kim uvedl, že pokud Spojené státy situaci nevyřeší, způsobí globální hospodářskou katastrofu. „Nečinnost by mohla vést k růstu úrokových sazeb, poklesu důvěry a zpomalení hospodářského růstu,“ uvedl.

Podobný názor má i šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. Objevují se přitom protichůdné názory na to, jak by se situace po dosažení stropu vyvíjela. Dopředu totiž není zcela jasné, jak vysoké budou rozpočtové příjmy a výdaje.

Nezaplatit včas úroky je možná horší varianta

Vláda navíc tvrdí, že nemůže přednostně splácet dluhy a zastavit například výplaty důchodů, sociálních dávek nebo žoldů. Někteří experti však míní, že právě tak by nakonec postupovala. „Nezaplatit včas úroky je možná horší varianta platební neschopnosti než zastavit jiné platby,“ poznamenal analytik Brian Collins z organizace Bipartisan Policy Center.

Republikáni míní, že na závazky peníze jsou. „Každý měsíc vybereme na daních 250 miliard dolarů. Současné úroky z dluhů se pohybují kolem dvaceti miliard na měsíc. Máme více než dost daňových příjmů na splácení úroků,“ uvedl republikánský senátor Rand Paul.