Americká policie usmrtila dva podezřelé ze střelby v San Bernardinu

Střelba v San Bernardinu

Střelba v San Bernardinu Zdroj: CTK

Americká policie usmrtila dva podezřelé ze středeční střelby v kalifornském San Bernardinu, muže a ženu, o nichž se domnívá, že byli jedinými pachateli. Později uvedla jejich jména: Syed Rizwan Farook (28) a Tashfeen Maliková (27). Podle všeho byli manželi, případně spolu přinejmenším žili. Motiv zločinu, při kterém střelci zabili nejméně 14 lidí, ale není stále znám. Policie zatím podle Reuters neví, zda byl útok teroristickým činem. Jeden policista byl lehce zraněn, zřejmě od odražené střely.

Policisté zadrželi ještě třetího člověka, ale není jasné, zda měl s případem něco společného. Velitel městské policie Jarrod Burguan uvedl, že oba pachatelé nejhorší střelby ve Spojených státech od krveprolití ve škole v Newtownu před třemi lety byli zabiti v přestřelce s policií. Farook byl Američan a jako odborník na životní prostředí byl zaměstnancem města, pracoval na odboru zdravotní péče.

Střelba si vyžádala nejméně 14 obětí, dalších 17 lidí utrpělo zranění, někteří z nich jsou v kritickém stavu. „Nemám ponětí, proč to udělal, jsem v šoku,“ uvedl Farookův švagr Farhad Khan. Naposledy s ním prý mluvil asi před týdnem.

Švagr střelce v San BernardinuŠvagr střelce v San Bernardinu | CTK

David Bowdich z oblastního vedení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) prohlásil, že není možné říci, zda byl masakr teroristickým činem. „Je to možné, ale nevíme to,“ řekl Bowdich. „Možná se to tím směrem vyvine, možná také ne,“ dodal.

Střelba se odehrála dopoledne místního času (osm hodin večer středoevropského času). Lidé, kteří zde pracují, mají na starost pomoc postiženým. V budově se v okamžiku střelby mohlo nacházet až 600 osob.

Přestřelka

Podle policistů vtrhli do budovy až tři útočníci a začali střílet. Střelci na sobě měli podle svědků taktické oděvy používané bezpečnostními jednotkami, není ale jasné, zda měli i neprůstřelné vesty. Následně z místa činu uprchli v tmavém voze typu SUV. Policisté automobil díky tipům veřejnosti objevili. Když ho začali pronásledovat, vůz začal zrychlovat. Řídila ho žena, muž z něj střílel a podle některých informací i házel takzvané trubkové bomby.

Při přestřelce byli muž a žena v automobilu zabiti, jeden policista utrpěl zranění, která ale nejsou životu nebezpečná, popsal policejní velitel Jarrod Burguan. Oba podezřelí byli těžce ozbrojení, měli u sebe dvě samonabíjecí útočné pušky AR-15 a dvě pistole. Jedna ze zbraní byla prý držena legálně.

Podle listu Los Angeles Times z veřejně dostupných záznamů vyplývá, že osoba jména Syed R. Farook pracovala v San Bernardinu na místním odboru zdravotní péče. Jak popsali někteří svědci, střelba se odehrála v místnosti, kde se konal vánoční večírek. Objevily se spekulace, že Syed Farook na oslavě byl, došlo tam prý ale k blíže neurčené hádce a on budovu opustil.

Zásah v RedlandsZásah v Redlands | CTK

Policejní operace i nadále probíhá v domě ve městě Redlands nedaleko San Bernardina. V bytě operuje speciální robot na zneškodňování výbušnin. Údajně jde o dům jednoho z podezřelých.

O situaci v San Bernardinu byl ihned informován i americký prezident Barack Obama. V první reakci pro televizi CBS uvedl, že Spojené státy budou bezpečnější, jestliže budou zavedeny přísnější zákony týkající se držení zbraní. „Zatím nevíme, jaké byly motivy střelců, víme ale, že existují určité kroky, které můžeme učinit, aby byli Američané ve větším bezpečí,“ uvedl Obama. „Nikdy bychom si neměli myslet, že toto je něco, co se děje běžně, protože v jiných zemích se to tak často nestává,“ dodal.

Demokratická kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová na Twitteru uvedla: „Odmítám to přijmout jako normální, musíme podniknout kroky, abychom okamžitě zastavili násilí páchané střelnými zbraněmi.“

San Bernardino