Americká produktivita práce klesá už třetí čtvrtletí v řadě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: Elvert Barnes via Flickr

Produktivita práce v USA ve druhém čtvrtletí nečekaně klesla, v celoročním přepočtu o 0,5 procenta. Oznámilo to tamní ministerstvo práce. Výsledek naznačuje, že podniky by mohly mít do budoucna problém vytvářet zisky dosavadním tempem a najímat nové zaměstnance jako dosud. Produktivita práce zaznamenala již třetí kvartální pokles za sebou.

Produktivita měří hodinový výkon zaměstnance. Ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali, že se produktivita ve druhém čtvrtletí zvýší, v průměru tempem 0,4 procenta ročně. V prvním čtvrtletí roční tempo jejího poklesu činilo 0,6 procenta.

„Ten důvod, proč ekonomika dál expandovala, je díky vstupu pracovní síly. Firmy najímají lidi poměrně zdravým tempem,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Deutsche Bank Securities Joseph LaVorgna. „My si ale myslíme, že to nevydrží, protože výrazné najímání zaměstnanců v situaci slabé produktivity ve firmách nezbytně povede k dalšímu zhoršení ziskových marží,“ dodal.

V meziročním srovnání se produktivita snížila o 0,4 procenta, což je nejprudší meziroční propad za poslední tři roky. Dolar po zveřejnění statistiky oslabil zejména k japonskému jenu, ceny akcií se příliš nezměnily.

Pozvolný útlum produktivity potvrdily i dodatečné revize údajů zpětně do roku 2013. To by mohlo postupně vést k poklesu zisků a ke zpomalení tvorby pracovních míst.

V každém z posledních pěti let rostla produktivita celoročním tempem, které nedosahovalo ani jednoho procenta. Někteří ekonomové vysvětlují slabou produktivitu obecnějším posunem od zpracovatelského sektoru a energetiky směrem ke službám. Nicméně jiní pochybují, zda je způsob měření dostatečně přesný.