Americké ministerstvo financí napadli hackeři. McLaren prodá třetinu svých akcií

Americké ministerstvo financí prý napadli hackeři, podporovaní zahraniční vládou. O víkendu se kvůli tomu sešla v Bílém domě (na snímku) Národní bezpečnostní rada USA.

Americké ministerstvo financí prý napadli hackeři, podporovaní zahraniční vládou. O víkendu se kvůli tomu sešla v Bílém domě (na snímku) Národní bezpečnostní rada USA. Zdroj: Blesk

Automobilová stáj Formule 1 McLaren prodá přibližně třetinu svých akcií americkým investorům. Patnáct procent v hodnotě 185 milionů liber, tedy asi 5,3 miliardy korun, odkoupí investiční skupina MSP Sports Capital.
Švédská vláda zkoumá, zda by země mohla v blízké budoucnosti kompletně přejít na digitální měnu.  Obyvatelé Švédska už teď používají fyzické peníze nejméně ze všech světových národů.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Krádež tajných informací

Neznámé skupině hackerů zjevně podporované některou ze zahraničních vlád se podařilo ukrást tajné informace z amerického ministerstva financí a Národního telekomunikačního a informačního úřadu, který spadá pod ministerstvo obchodu. Zprávu přinesla agentura Reuters. Incident je prý natolik vážný, že se kvůli němu v sobotu sešla v Bílém domě Národní bezpečnostní rada USA. „Vláda Spojených států si je těchto zpráv vědoma a přijímá veškeré nutné kroky, aby identifikovala a napravila případné problémy spojené s touto situací,“ řekl mluvčí Národní bezpečnostní rady John Ullyot.    

Švédové chtějí platit pouze digitálně

Švédská vláda zkoumá, zda by země mohla v blízké budoucnosti kompletně přejít na digitální měnu. Podle ministra pro finanční trhy Pera Bolunda byla studie proveditelnosti zahájena v pátek a dokončena bude v listopadu roku 2022. Dostala ji na starost bývalá předsedkyně finančního výboru švédské centrální banky Anna Kinbergová Batrová. Obyvatelé Švédska už teď používají fyzické peníze nejméně ze všech světových národů. Během pandemie klesl počet tamních plateb prováděných v hotovosti pod deset procent.      

Z trhů a burz 

Nešťastný týden pro trhy

Americkým akciím se v minulém týdnu nedařilo, zejména kvůli průtahům ve schvalování nového záchranného balíčku na podporu ekonomiky po koronakrizi. Index Dow Jones za celý týden odepsal 0,57 procenta, S&P 500 oslabil o 0,96 procenta a Nasdaq Composite odevzdal 0,69 procenta. Ve ztrátě skončily za posledních pět pracovních dní také burzy v západní Evropě. Těm příliš nehraje do karet neschopnost britských a unijních vyjednávačů uzavřít brexitovou dohodu. Panevropský index STOXX Europe 600 se snížil o jedno procento. Oslabil i německý DAX, francouzský CAC 40 a britský FTSE 100.          

McLaren nabízí 33 procent akcií

Britský McLaren, slavná automobilová stáj formule 1, prodá do konce roku 2022 až 33 procent svých akcií americkým investorům. Patnáct procent v hodnotě 185 milionů liber, tedy asi 5,3 miliardy korun, odkoupí investiční skupina MSP Sports Capital. McLaren se tímto krokem snaží vyřešit své finanční problémy, aby mohl být nadále konkurenceschopný. Společnost už dříve oznámila, že také zvažuje prodej svého hlavního sídla v anglickém Wokingu.  

Tweet dne

„Zdobení vánočního stromku letos působí úplně jinak. Vím, že lidem napříč zemí chybějí jejich milovaní a obávají se o své podniky a pracovní místa. A tak si se vstupem do svátečního období přejme navzájem lásku, zdraví, spokojenost a šťastnější zítřky.“ 

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová popřála svým občanům hezké svátky, zároveň je však stále nabádá k dodržování bezpečnostních restrikcí, které mají zamezit šíření nemoci COVID-19. 

Stane se dnes

  • Ve Spojených státech se začne očkovat proti koronaviru vakcínou farmaceutických firem Pfizer a BioNTech.
  • Sbor volitelů zvolí příštího amerického prezidenta. Předpokládá se vítězství demokratického kandidáta Joea Bidena.
  • Měly by pokračovat rozhovory mezi Velkou Británií a Evropskou unií o budoucích vztazích. Už poněkolikáté byl odsunut deadline pro uzavření dohody.
  • Šéfka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská navštíví Berlín. Odpoledne se sejde s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.
  • Papež František přivítá na osobní audienci ve Vatikánu slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou
  • Evropská unie bude informovat o vývoji průmyslové výroby v členských zemích za říjen.