Připravte se na tvrdý brexit, vyzval Brity Johnson po dalším marném jednání

Britský premiér Boris Johnson

Britský premiér Boris Johnson Zdroj: Reuters

Lídři Evropské unie i Británie dali najevo ochotu snažit se až do poslední chvíle o dohodu o budoucích obchodních vztazích, jejíž uzavření však považují v současnosti za velmi nepravděpodobné. Britský premiér Boris Johnson v televizním projevu vyzval obyvatele své země, aby se připravili na brexit bez dohody, i když je Londýn ochoten dál jednat. Podle německé kancléřky Angely Merkelové je třeba využít každé příležitosti a pokusit se překonat trvající spory.

Dneškem uplynula lhůta, kterou tento týden stanovil Johnson a předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová jako mezní termín pro uzavření rozhovorů. Oba politici ve společném prohlášení konstatovali, že výrazně odlišné pozice Bruselu a Londýna neumožňují dojít ke shodě.

"Obávám se, že jsme v některých věcech stále velmi vzdáleni, ale naděje umírá poslední," prohlásil poté Johnson. Británie podle něj neopustí jednací stůl, dokud bude jakákoli šance na uzavření dohody. To je však reálné pouze v případě, že EU přistoupí na požadavky Británie, zopakoval ministerský předseda své dlouhodobé tvrzení, že evropský blok musí respektovat suverenitu Británie nově nabytou odchodem z unie.

Politici na druhé straně Lamanšského průlivu zdůrazňovali, že čas na jednání ještě nevypršel, ačkoli se okamžik pravdy velmi rychle blíží. "Pro dosažení dohody musíme učinit všechno, co bude v našich silách. Musíme usilovat o dobrou dohodu," řekl francouzskému rozhlasu předseda Evropské rady Charles Michel.

EU dlouhodobě tvrdí, že dá přednost "žádné dohodě před špatnou dohodou", tedy že nesleví ze svých základních požadavků. Ani jedna strana zatím nechce ustoupit v otázkách rybolovných práv, pravidel hospodářské soutěže a dohledu nad řešením sporů. Pokud se dohodu nepodaří uzavřít tak, aby ji do konce roku mohly schválit parlamenty, zatíží vzájemný obchod od začátku ledna cla a kvóty.

Obě strany jsou si vědomy komplikací v letecké či silniční dopravě, které by absence jakékoli úmluvy přinesla. EU již proto ve čtvrtek přišla s prvními nouzovými opatřeními, která mají zabránit zvláště chaosu v dopravě či sporům o rybolovné zóny. Británie na výzvu ke schválení recipročních pravidel zatím nereagovala a přichystala vlastní opatření, jimiž chce předejít mnohakilometrovým frontám kamionů na hranicích, které se očekávají bez ohledu na výsledek jednání. Británie také vyšle několik vojenských lodí, aby zabránily rybářům z EU lovit v britských vodách, pokud se na tom země v rámci rozhovorů nedohodnou.

Unijní státy jsou připraveny případnou dohodu schválit mimořádně rychle v takzvaném podmíněném režimu. Podle diplomatických zdrojů ČTK jsou státy jednotné v názoru, že pokud vyjednavači dospějí ke shodě v době, kdy by už ji do konce roku nestihl schválit Evropský parlament (EP), začala by platit provizorně hned po schválení od zástupců vlád. Europoslanci by se k ní pak vyslovili v lednu, kdy by ji mohli potvrdit nebo zamítnout.

Tato varianta se však nelíbí mnoha poslancům EP, kteří nechtějí pouze "dávat razítko" na již platnou dohodu.

"Tajná vyjednávání jsou vzdálená jakékoli demokratické kontrole. Opravdová ratifikace (dohody) se stává stále nereálnější," komentoval německý socialistický europoslanec Bernd Lange, podle něhož by se měly obě strany jasně vyslovit k tomu, co čeká obyvatele od 1. ledna.