Americký letoun překonal vlastní hypersonický rekord

Hypersonické letadlo X-51A Waverider

Hypersonické letadlo X-51A Waverider Zdroj: Profimedia.cz

Hypersonické letadlo X-51A Waverider
Nosičem hypersonického letadla X-51A Waverider je bombardér B-52
Hypersonické letadlo X-51A Waverider
4
Fotogalerie
Stroj X-51A Waveride uskutečnil doposud nejdelší hypersonický let v zemské atmosféře. Waverider letěl pětinásobkem rychlosti zvuku 3,5 minuty.

Bezpilotní letoun vyrobený společností Boeing během letu přes Tichý oceán dosáhl nejvyšší rychlosti 5,1 machu. Stroj odstartoval z křídla letadla B-52 a za zhruba šest minut urazil 230 námořních mil (426 kilometrů). Poté se ponořil do oceánu, napsala agentura Reuters.

„Byl to naprostý úspěch,“ uvedl Charlie Brink, jenž má projekt na starosti. Projekt, na který bylo vyčleněno 300 milionů dolarů (téměř šest miliardkorun), by měl otevřít dveře budoucímu praktickému využití hypersonických letadel s pohonem na tryskové palivo. Hypersonickou rychlostí je označována rychlost od pěti do deseti machů. Jeden mach odpovídá rychlosti zvuku v daném prostředí.

„Vše, co nás naučil X-51A Waverider, bude sloužit jako základ pro další hypersonický výzkum a ve finále pro praktické využití hypersonických letů,“ řekl Brink. „Test prokázal, že tato technologie dospěla do bodu, který otevírá prostor pro praktické využití, jako jsou vyspělé obranné systémy a levný přístup do vesmíru,“ dodal Darryl Davis ze společnosti Boeing.

Američané považují výzkum takzvaných hypersonických letounů za klíčový pro vývoj nových střel či vojenských, ale i civilních letadel. Nové technologie například mohou zkrátit dobu nutnou pro zasažení cíle. Když se třeba v roce 1998 pokusily Spojené státy zlikvidovat šéfa sítě Al-Káida Usámu bin Ládina střelou s plochou dráhou letu odpálenou z lodě v Arabském moři, trvalo 80 minut, než doletěla do Afghánistánu. Hypersonická střela by stejnou vzdálenost zvládla za 12 minut.