Američtí zbrojaři mohou přijít o kontrakty za desítky miliard, Biden je pod tlakem kvůli Jemenu

Lockheed Martin F-35 Lightning II, ilustrační foto

Lockheed Martin F-35 Lightning II, ilustrační foto Zdroj: Creative Commons

Americká stíhačka F-35, ilustrační foto
Humanitární krize v Jemenu
Humanitární krize v Jemenu
Humanitární krize v Jemenu
Humanitární krize v Jemenu
6
Fotogalerie

Americký prezident Joe Biden je pod rostoucím tlakem, aby definitivně zrušil zbrojní kontrakty se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty (SAE). S výzvou se na něj obrátila čtyřicítka lidskoprávních a mírových organizací i jednotlivci s vazbami na levicové křídlo Demokratické strany. Obě země podle nich využívají zbraně v konfliktech v Jemenu či v Libyi, a to i na civilní cíle. Pokud je šéf Bílého domu vyslyší, mohli by američtí zbrojaři přijít o zakázky za desítky miliard dolarů.

Biden už koncem minulého měsíce dočasně zmrazil transfer zbraní do Saúdské Arábie a SAE s cílem revidovat kontrakty uzavřené za Trumpovy éry. Mezi nimi je i prodej až padesáti stíhaček F-35 od společnosti Lockheed Martin do emirátů. Smlouva o jejich dodávce byla jedním z posledních kroků exprezidenta Donalda Trumpa, který velkými zbrojními dohodami zjevně oceňoval arabské země za normalizaci vztahů s Izraelem.

Do té doby Washington neschválil žádné zemi na Blízkém východě nákup letadel F-35 s výjimkou Izraele. Židovský stát měl zpočátku proti zakázce výhrady. Souhlasil za podmínky, že USA zajistí jeho vojenskou převahu v regionu. V případě pokračování Trumpovy administrativy se tedy dalo čekat, že se američtí zbrojaři dočkají dalších tučných zakázek v neklidném regionu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!