Amerika si půjčuje nejdráže za posledních šest let

Bílý dům ve Washingtonu

Bílý dům ve Washingtonu Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Adam Fagen via Flickr

Financování Americe podražilo jen za poslední měsíc až o třetinu. Bondy vlády ve  Washingtonu zažily během posledního měsíce jeden z letošních nejsilnějších výprodejů, málo totiž vynášejí. Za pětiletou půjčku Americe chce aktuálně trh roční úrok až dvě procenta. To je o pětinu více než na počátku září. 

Dluhy Ameriku momentálně vyjdou nejdráže za posledních šest let. Prudké ochlazení zájmu o dluhopisy nejsilnější ekonomiky světa může podle ekonomů prorůst i na globální trh.

Příčinou je obrat v měnové politice zámořské centrální banky. Ta dala v posledních týdnech najevo, že éra superlevných peněz v Americe končí, ekonomika prý už dosáhla stavu, kdy je nepotřebuje.

„Fed oznámil, že se začne v rámci zpřísňování své politiky zbavovat státních dluhopisů. Zároveň nejspíše do konce roku ještě půjde s úroky nahoru, což dále sníží ceny dluhopisů, a naopak zvýší úrok požadovaný investory,“ vysvětluje expert agentury Moody’s Tomáš Holinka.

Financování ale stále vyjde Washington levněji než před krizí, kdy stejná půjčka vyšla o tři čtvrtiny dráže. „Výnosy dluhopisů dále porostou, na předkrizové úrovně ale nevystřelí,“ dodává ekonom Komerční banky Marek Dřímal. 

Během léta padly náklady na financování Ameriky na svá více než roční minima, obdobná byla situace i v případě evropských vlád. Důvodem byl extrémní zájem investorů, kteří se spokojili i s nízkým úrokem. Spolu s narůstajícím optimismem ohledně globálního  ekonomického růstu se ale trend obrací a trh žádá více.

„Nastává doba, která obecně dluhopisům nesvědčí. Důvodem je zpřísňování měnových politik, sazby už zvýšily kanadská i česká centrální banka a k podobnému kroku se chystají i Britové. Evropská centrální banka pak pravděpodobně v říjnu oznámí, že ztlumí svůj program nákupu dluhopisů,“ dodává Holinka.

Znehodnocení dluhopisů by se nepříznivě dotklo finančního sektoru včetně penzijních fondů, které jsou převládajícími investory do vládních dluhopisů.