Mezi podílovými fondy letos vydělávají opět hlavně ty akciové

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Mezi podílovými fondy za tři čtvrtletí opět vydělaly nejvíce ty akciové, které si v průměru připsaly výnos přes 13 procent. Dluhopisové fondy měly výnos kolem dvou procent. Konzervativní fondy peněžního trhu jsou letos mírně v minusu.

"V letošním roce se stále ukazuje, že akciové fondy obecně mají co do výkonnosti nad ostatními převahu. Pokud se na ně podíváme regionální optikou, nejvíce k tomuto výsledku přispěla Čína, Indie a Latinská Amerika," řekl analytik Broker Consulting Martin Novák. Připomněl ovšem, že Čína má za sebou propad a situace v Latinské Americe se v poslední letech často měnila z jedné strany na druhou.

Dluhopisové fondy pokračují v trendu posledních let a jejich výnos je čím dál nižší s ohledem na politiku Evropské centrální banky. Zvýšení sazeb v USA pak zatím zásadnější dopad nepřineslo. S tímtéž se potýkají fondy peněžního trhu, které podle Nováka dělají co mohou, aby klientům peníze aspoň neprodělávaly.

U smíšených fondů je podle Nováka třeba se blíže podívat na příspěvek regionů. V průměru si připsaly něco přes tři procenta, v eurozóně tyto fondy za poslední rok drtivě propadly, naproti tomu v rozvíjejících se trzích vyskočily o 17 procent.

"Stále tak pokračuje situace posledních let, kdy nejtěžší život mají konzervativní investoři, kteří u svých nástrojů nemají šanci dosáhnout významnějšího zhodnocení, a ještě jim ubírá rostoucí inflace," upozornil Novák. Zajímavé je podle něj to, že v této situaci si nemovitostní fondy připsaly přes sedm procent.

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl v prvním pololetí o 25 miliard Kč na 455 miliard Kč. Loni také vydělaly hlavně akciové fondy, které si v průměru připsaly téměř sedm procent. Solidně si vedly i dluhopisové fondy s výnosem zhruba čtyř procent. Naopak konzervativní fondy peněžního trhu byly v průměru na nule.