Analytici: Nový řecký plán zvedl šance na setrvání země v eurozóně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Nový řecký návrh věřitelům zvýšil šance na setrvání země v eurozóně, shodli se analytici. Aréna zápasu se podle nich nyní přenese z Bruselu do Atén, kde si řecký premiér Alexis Tsipras bude muset svůj postup obhájit.

Řecko ve čtvrtek předložilo eurozóně nový návrh reforem, které se týkají zejména daní a penzijního systému. Podle médií mají navrhovaná opatření hodnotu deseti miliard až 13 miliard eur, země za ně během tří let chce z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) nové půjčky ve výši 53,5 miliardy eur (1,45 bilionu korun).

„Čerstvé návrhy z řecké strany zvyšují pravděpodobnost scénáře, v němž si Řecko zachová euro coby svou měnu. Řecko musí změnit svůj dosavadní postoj a soudě dle posledních zpráv jej skutečně mění. Nicméně, nakonec půjde o oboustranný kompromis. Čili očekávám, že ze strany věřitelů se Řecko dočká úlev v oblasti podmínek splatnosti dluhu a jeho celkového objemu,“ řekl ČTK ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Nový řecký návrh věřitelům jde určitě v požadovaném směru, uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Pokud k němu věřitelé vznesou výhrady, nebudou se podle něj týkat podstaty návrhu, ale jen dílčích aspektů či propočtů. Šance na setrvání Řecka v Eurozóně stouply, velká nejistota ale zůstává, dodal.

Řecko ustupuje ze svých tvrdých pozic, souhlasil analytik Ery Jan Bureš. Celkem 14 dní kapitálových kontrol a zavřených bank si ale podle něj vybírá svoji krutou daň a vede zemi zpátky do hluboké recese. Čerstvý návrh do velké míry kopíruje kompromis navrhovaný původně věřiteli. Ten přitom Řekové drtivou většinou odmítli v referendu.

Zavřené banky i žádost o půjčky situaci komplikují

Ironií osudu podle Bureše je to, že tento návrh nakonec nemusí stačit. Především proto, že 14 dní zavřených bank výrazně zhoršilo vyhlídky řeckého hospodářství. Současně proto, že Řecko nežádá o dokončení běžícího programu, ale o zcela nový tříletý program. A v neposlední řadě i kvůli tomu, že důvěra v premiéra Tsiprase a jeho vládu je pod bodem mrazu. Věřitelé nevěří, že je současná vláda skutečně schopná dohodnuté reformy implementovat, upozornil.

Nový návrh jde podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka rozhodně dál než ty předchozí. Stále jsou rezervy v oblastech důchodů nebo veřejného sektoru, které socialistická vláda do poslední chvíle brání, ale postup kupředu určitě zvyšuje šanci na souhlas věřitelů. „Tvrdá hra každopádně není u konce. Návrh má schválit ještě dnes řecký parlament, což může být slušné drama vedoucí až k rozklížení vládní strany Syriza. O víkendu odstartují klíčová jednání věřitelů, kteří budou řecký návrh hodnotit, a určitě budou i snahy o nějakou úpravu na poslední chvíli,“ poznamenal.