Argentina chce zpátky Falklandy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Třicet let od počátku války o Falklandy jsou vztahy mezi Británií a Argentinou nejhorší za celá léta. Prezidentka Cristina Fernándezová vyvíjí horečnou snahu, aby přinutila Londýn vzdát se souostroví. Buenos Aires například nedávno vyzvalo k zastavení dovozu britského zboží, v regionu mělo problémy několik britských lodí. V den válečného výročí se v jihoamerické zemi uskutečnily stovky shromáždění.

Zdá se však, že ani důrazná diplomatická snaha toho Buenos Aires moc nepřinese. Drtivá většina obyvatel Falkland si přeje ve svazku s evropskou zemí setrvat, za což od Argentinců na sociálních sítích sklízí peprné urážky. Británie suše tvrdí, že není o čem jednat. Přesněji, ne o tom, co je pro Argentinu podstatné. „Rádi budeme diskutovat o čemkoli kromě suverenity,“ prohlásil k tématu premiér David Cameron.

Královské námořnictvo mezitím potvrdilo, že ve středu vypluje z Portsmouthu na šestiměsíční misi v jižním Atlantiku moderní válečná loď HMS Dauntless. Odborníci sice nedoufají v brzké řešení sporu, nevěří ale ani tomu, že řevnivost přeroste v další ozbrojený konflikt.

Také britský ministr zahraničí William Hague si myslí, že Argentina spíše ještě vyostří rétoriku a diplomatické úsilí, než by sáhla k vojenským prostředkům. „Podle mě si myslí, že nás tím dostanou pod nějaký tlak. Nedostanou,“ konstatoval. Aktivity Argentiny ale mohou poškodit snahu Londýna o navázání bližších vztahů s rozvíjejícími se jihoamerickými ekonomikami, zejména Brazílií.

Vzrůst napětí je typický pro každé větší jubileum konfliktu. Jde o strategickou polohu, historii a ješitnost. Už dlouho se hovoří i o tom, že ostrov se třemi tisícovkami obyvatel a půlmilionovým stádem ovcí vděčí za svou prestiž také zásobám ropy. Na konkrétní výsledky zkušebních vrtů se zatím čeká. Argentina v souvislosti s průzkumem pohrozila právními kroky britským a americkým bankám spolupracujícím s těžaři.

Třicáté výročí

Válka o Falklandy vypukla 2. dubna 1982, kdy argentinské jednotky obsadily hlavní město Port Stanley. Krátce poté k soustroví vyplulo britské námořnictvo. Konflikt trval do poloviny června, kdy se argentinské síly vzdaly. Během bojů zemřelo kolem 250 Britů a 650 Argentinců. Vítězství upevnilo pozici konzervativní premiérky Margaret Thatcherové.