Argentina odsoudila britskou "militarizaci" Falkland

Spor o Falklandy začína v posledních měsících opět nabírat na obrátkách

Spor o Falklandy začína v posledních měsících opět nabírat na obrátkách Zdroj: profimedia.cz

Velká Británie militarizuje jižní Atlantik. Takové obvinění dnes vznesla argentinská prezidentka Cristina Fernandezová, podle níž si země hodlá stěžovat na půdě OSN. Napětí mezi oběma zeměmi roste s blížícím se třicátým výročím války o Falklandy.

„Znovu militarizují jižní Atlantik,“ prohlásila Fernandezová. Reagovala tak na rozhodnutí Britů vyslat na Falklandy moderní torpédoborec HMS Dauntless, který zde vystřídá starší fregatu.

Británie obvinění odmítla. „Nás obranný postoj k Falklandským ostrovům zůstává nezměněný,“ uvedla mluvčí premiéra Davida Camerona. Vláda tvrdí, že nasazení špičkové lodi je jen rutinním krokem a s připravovanými oslavami osvobození ostrovů po argentinské okupaci nesouvisí. Podle zdrojů deníku Daily Mail v britském námořnictvu má ale vyslání elitního plavidla rozhodně nějaký hlubší smysl, země totiž mohla nasadit i jakoukoli starší a tím pádem hůře vyzbrojenou loď.

Londýn také nepřijal argentinské výzvy k zahájení rozhovorů o samostatnosti Falkland, dokud o to neprojeví zájem většina z asi třech tisíc obyvatel souostroví. „Obyvatelé Falkland si vybrali, že se stanou Brity. Právo na sebeurčení je princip zakotvený v Chartě OSN,“ dodala Cameronova mluvčí.

Přítomnost prince Williama Argentinu dráždí, přestože je zde nasazen jen jako pilot letecké záchranné službyPřítomnost prince Williama Argentinu dráždí, přestože je zde nasazen jen jako pilot letecké záchranné služby | profimedia.czPřítomnost prince Williama na Falklandech Argentinu dráždí, přestože je zde nasazen jen jako pilot letecké záchranné služby

Argentině není trnem v oku jen přítomnost britského námořnictva na Malvínách, jak se souostroví jmenuje ve španělštině. Fernandezová kritizovala také prince Williama, který byl na ostrov vyslán jako pilot letecké záchranné služby, kterou v Británii řídí armáda. „Rádi bychom ho uvítali oblečeného v civilu a ne ve vojenské uniformě,“ dodala.

Slovní přestřelka mezi oběma státy trvá už několik měsíců. Fernandezová například popsala Velkou Británii jako „upadající zabedněnou koloniální mocnost“. Cameron na to reagoval tím, že Argentinu obvinil z kolonialismu.

Spor o Falklandy vypukl nanovo poté, co britské společnosti loni začaly prozkoumávat místní ložiska ropy. Deset týdnů okupaci, o které v roce 1982 rozhodl tehdejší argentinský vojenský režim, dnes většina obyvatel země považuje za chybu.

Rušno je v posledních měsících i kolem britské vlády nad Gibraltarem. Podle nového španělského premiéra Mariana Rayoje by obyvatelé skalnatého výběžku na jihu Pyrenejského poloostrova neměli mít právo promlouvat do diskuze o budoucnosti území. Cameron i v tomto případě razí myšlenku, že rozhodnutí je jen na 30 tisících obyvatel Gibraltaru. Protivení se vůli lidí, kteří v minulosti hlasovali pro setrvání pod britskou nadvládou, by se podle něj rovnalo „rekolonizaci“.