Argentinci prchají před krizí, personalisté za hranicemi se topí v životopisech

Argentinci jezdí do sousedního Chile na nákupy. Mnoho z nich zde nyní hledá i práci

Argentinci jezdí do sousedního Chile na nákupy. Mnoho z nich zde nyní hledá i práci Zdroj: Reuters

Argentinskému prezidentovi Macrimu hrozí v blížících se volbách porážka
Favoritem prezidentských voleb v zemi je Alberto Fernández
Na post viceprezidentky s Fernándezem kandiduje bývalá hlava státu, Cristina Fernándezová. Její možný návrat k moci je pro mnoho Argentinců zjevně důvodem, proč zvažovat emigraci.
Protivládní demonstrace v Buenos Aires po oznámení nových ekonomických opatření  prezidenta Marcia
Protivládní demonstrace v Buenos Aires po oznámení nových ekonomických opatření  prezidenta Marcia
8
Fotogalerie

Drtivá porážka argentinského prezidenta Mauricia Macrio v předběžných volbách v polovině srpna nebyla šokem jen pro hlavu státu. Personalisty v sousedních státech zaplavila vlna telefonátů a e-mailů od Argentinců, kteří věřili, že Mauri přinese zemi, která dlouhodobě balancuje na pokraji bankrotu, toužebně vyhlíženou stabilitu, píše agentura Reuters.

Konzervativec Macri získal v jakémsi předkole prezidentských voleb 32 procent hlasů, zatímco jeho vyzyvatele, kandidáta levice Alberta Fernándeze podpořilo 48 procent voličů. Takzvané primárky, kterých se účastni všichni kandidáti na prezidenta, se konají několik měsíců před samotnou volbou hlavy státu. Do té postupují jen ti uchazeči o úřad, kteří získají alespoň 1,5 procenta hlasů. Pro voliče je účast v primárkách povinná.

Ačkoliv výsledek primárek tedy není pro říjnové volby nijak určující, pro řadu Argentinců je zjevně signálem k odchodu. Fernández je totiž představitelem strany Frente de Todos , která zemi dovedla k poslednímu státnímu bankrotu v roce 2014. Personalisté z Brazílie, Chile a Kolumbie zaznamenali skokový růst zájmu Argentinců o práci v zahraničí ihned po primárkách.

„Myslím, že lidé se cítí tak trochu zoufale,“ řekl Reuters Nicholas Schmidt, šéf chilské divize finančních služeb globální headhunterské společnosti Spencer Stuart. „Mám dojem, že do budoucna máme postaráno o příliv skvělých uchazečů z Argentiny. Pro Argentinu je to ostuda,“ dodal.

Podle údajů konkurenční personální agentury Randstad zájem Argentinců o práci v zahraničí narůstá už několik měsíců. Firmě stoupl počet argentinských uchazečů o zaměstnání v Chile od května do srpna o 246 procent.

Argentinci ve velkém hledají práci i jinde. Jak uvedl Kevin Gibson, ředitel latinskoamerické divize headhunterské firmy Robert Walters, stoupá zájem Argentinců o i zaměstnání v Brazílii nebo Mexiku, a to už dva roky. Počet přijatých žádostí se ale v týdnu po primárkách zdvojnásobil. „Co se týče platu, jsou Argentinci extrémně flexibilní, a mají v regionu velmi dobrou pověst,“ řekl.

Ze situace těží i firmy pomáhající lidem při žádání o víza. Argentinský portál Yo me animo y vos, který takové služby poskytuje, zaznamenal v týdnu po primárkách největší návštěvnost od založení v roce 2008.

Nezaměstnanost v Argentině v posledních pěti letech:


source: tradingeconomics.com

Prezident Mauri se před nástupem do funkce roku 2015 profiloval jako pravicový kandidát, stoupenec volného trhu a zastánce nutnosti ekonomických reforem. Za jeho vlády se zemi mimo jiné podařilo před dvěma roky na finančních trzích udat stoleté dluhopisy v celkové hodnotě 2,75 miliardy dolarů (63,7 miliardy korun).

V dalších oblastech ale už tak úspěšný nebyl. Nezaměstnanost se od Mauriho nástupu do úřadu zvýšila z necelých šesti na deset procent. Inflace v červenci dosáhla 55 procent a meziroční pokles argentinského HDP se blíží šesti procentům. Pod hranicí chudoby nyní žije podle různých údajů až 35 procent Argentinců.