Armáda v Egyptě vypudila islamisty z mešity, zvažuje jejich zákaz

Voják egyptské armády

Voják egyptské armády Zdroj: ctk/AP

Egyptská armáda vytlačila z jedné z káhirských mešit stovky příznivců svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Pokračovala tak v úsilí o udušení několikatýdenního odporu stoupenců sesazené hlavy státu vzešlé z Muslimského bratrstva. Režim znovu zdůvodnil tvrdá opatření proti islamistům nutností boje proti extremistickým silám. Zvažuje zároveň zákaz Muslimského bratrstva.

Jestliže sobota byla ve srovnání s předchozími dny o poznání méně násilná, bilance obětí pátečních nepokojů přesáhla 170 lidí. Během pátku bezpečnostní složky rovněž zadržely 1118 lidí, které jsou obviněny zejména z terorismu.

V sobotu vyvolala napětí okupace mešity na Ramsesově náměstí zhruba 700 stoupenci Muslimského bratrstva. Armáda budovu obklíčila a dlouho její osazenstvo přesvědčovala, aby ji opustily, což hlavně ženy také dobrovolně učinily. Z minaretu ale na zasahující vojáky několikrát stříleli ozbrojenci. Zatím není zcela jasné, jaké jsou následky.

Mluvčí přechodného premiéra Házima Biblávího uvedl, že předseda vlády navrhuje, aby bylo Muslimské bratrstvo rozpuštěno. Svůj návrh již Bibláví předložil ministrovi sociálních věcí, který má na starosti vydávání povolení pro nevládní organizace. Bratrstvo působí legálně teprve dva roky poté, co byl svržen v roce 2011 autoritářský prezident Husní Mubarak.

V neděli by se měly opět otevřít egyptské banky a burza, které kvůli nejnovějším nepokojům byly z bezpečnostních důvodů uzavřeny.

Soud s Mubarakem raději zrušili

V Káhiře měl pokračovat soud s bývalým egyptským vůdcem Husním Mubarakem, stání ale bylo z bezpečnostních důvodů zrušeno. Policie se obávala, že by kvůli napětí v ulicích metropole nedokázala zajistit bezpečný převoz politika do soudní budovy. Mubarak se před soudem zodpovídá ze spoluviny na smrti zhruba osmi stovek demonstrantů při protivládních protestech v roce 2011.

Asi 4000 lidí demonstrovaly v centru tureckého největšího města Istanbulu, aby vyjádřily podporu islámským konzervativcům v Egyptě. Ty podporuje i turecká vláda. V libyjském Benghází zase vybuchla bomba před egyptským konzulátem. Tlaková vlna vyrazila okna budovy, okolních domů a poblíž zaparkovaných aut.

Dušan Kütner: Na dovolené mrtví nevadí