Armády Ruska a Číny manévrují ve Středozemním moři, NATO v Baltu

Raketový křižník Moskva

Raketový křižník Moskva Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Ruská hlídková loď Ladnyj
Plavidlo Samum
Ruská válečná loď Admirál Šapošnikov
Čínské loďstvo, fregata typu 054A / Jiangkai II
5
Fotogalerie
Rusko a Čína zahájily ve Středozemním moři společné námořní manévry, souběžně s tím začalo na severu Evropy v Baltském moři cvičení plavidel osmi členských států NATO. Informovaly o tom agentury TASS a DPA. Podle Moskvy rusko-čínské manévry nejsou zaměřeny proti nikomu. Něco takového svému cvičení nepřipisuje ani Severoatlantická aliance.

„Toto společné cvičení není namířeno proti žádné třetí straně a není spojeno s politickou situací v oblasti,“ citovala agentura TASS sdělení ruského ministerstva obrany. Konkrétní úkoly má účastníkům manévrů pod kódovým označením „Námořní spolupráce-2015“ velení rozdělit během odpoledne.

Na druhé straně jsou Baltic Fortress 2015 podle nejmenovaného mluvčího litevského námořnictva pravidelnými manévry Severoatlantické aliance. Cílem je výcvik a prověřování součinnosti spojeneckých námořních sil. DPA k tomu poznamenala, že cvičení se koná v oblasti nedaleko ruské enklávy Kaliningradu.

Při zahajovací ceremonii rusko-čínského cvičení, které potrvá deset dní, vyplulo z ruského černomořského přístavu v Novorossijsku deset plavidel obou zemí. Jeho cílem má být příprava opatření k ochraně lodní dopravy. Další společné námořní manévry obě země plánují uspořádat v srpnu v Japonském moři.

Podle viceadmirála Alexandra Fedotěnkova se z ruské strany manévrů účastní šest plavidel - vlajková loď Černomořské flotily raketový křižník Moskva, raketové vznášedlo Samum, hlídková loď Ladnyj, dvě velké výsadkové lodi a záchranné plavidlo.

Symbol spojenectví

Podle agentury DPA v době napjatých vztahů mezi Západem a Ruskem kvůli ukrajinské krizi má být zahájené cvičení signálem mocného spojenectví Moskvy a Pekingu. Rusko často hovoří o úzkém hospodářském a vojenském partnerství s Čínou.

Sobotní vojenské přehlídky v Moskvě u příležitosti 70. výročí vítězství nad hitlerovským Německem přihlížel mezi zahraničními hosty i čínský prezident Si Ťin-pching a po Rudém náměstí také pochodovali čínští vojáci. Vedoucí západní představitelé oslavy v Moskvě bojkotovali kvůli loňské anexi ukrajinského Krymu a podpoře, kterou Moskva poskytuje proruským separatistům na východě Ukrajiny.