Asad je prý připraven vzdát se moci

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: ctk

Syrský prezident Bašár Asad podle ruského velvyslance ve Francii Alexandra Orlova souhlasil, že se "civilizovaným způsobem" vzdá moci. Boje v zemi mezitím pokračují, včera při nich podle opozičních zdrojů zemřelo přes 90 osob.

„Souhlasí s tím, že odejde. Ale že odejde civilizovaným způsobem,“ řekl Orlov francouzskému rozhlasu Radio France Internationale. Syrské ministerstvo informací jeho tvrzení popřelo. Velvyslancova slova se prý „vůbec nezakládají na pravdě“

Boje mezi vládními jednotkami a povstalci se přesunuly do Damašku. Probíhají také na hranicích státu. Povstalci mají v rukou podle iráckých vládních zdrojů všechny hraniční přechody do Iráku a převzali kontrolu nad několika posty na hranici s Tureckem. V bojích na irácké hranici zahynulo podle irácké armády nejméně 22 syrských pohraničníků. Irák uvedl svou armádu do pohotovosti a posílil jednotky u hranice.

Dnes v noci irácké velení oznámilo, že uzavřelo hlavní hraniční přechod do Sýrie v reakci na nejasnou situaci na druhé straně hranic. Irácký hraniční post Kajm obsadila irácká armáda a uzavřela ho. Vojáci rovněž obsadili celnici. Protilehlý syrský hraniční post Abú Kamál ovládají syrští povstalci, kteří na něm vztyčili svou vlajku.

Syřané začínají ve velkém prchat ze země. Do Libanonu od středy uprchlo téměř 20 tisíc lidí, podle údajů OSN je v Libanonu na 27 tisíc syrských uprchlíků. Největší část prchajících nyní tvoří lidé z Damašku a dle televize Al-Džazíra se obyvatelé hlavního města bojí natolik, že mnozí utíkají kamkoli jinam a za bezpečnější než Damašek považují dokonce i město Homs, které je mnoho týdnů dějištěm tvrdých bojů. Mimo Damašek se dnes bojovalo i na východě státu. V Dajr az-Zauru prý vojáci při útoku na mešitu plnou účastníků večerní modlitby zabili sedm osob.

Agentura Reuters informovala, že Asad opustil Damašek a zdržuje se v přímořském letovisku Latákíja. Jeden z Asadových poradců citovaný agenturou AFP ale později sdělil, že prezident je nadále v paláci v Damašku. Poprvé od středečního atentátu na bezpečnostní špičky měli dnes Syřané možnost Bašára Asada uvidět. Státní televize vysílala záběry prezidenta, který se zúčastnil přísahy nového ministra obrany Fahda Faradže, jenž nahradil Dáúda Radžhu. Radžha byl jednou z obětí středečního útoku. Kromě něj při atentátu zemřeli náměstek ministra obrany a zároveň Asadův Švagr Ásif Šaukat a poradce viceprezidenta generál Hasan Turkmaní. Dnes svým zraněním v nemocnici podlehl šéf rozvědky Hišám Bachtjár.

Rozhodující boje

Počítá se s tím, že příští dny se v Damašku odehrají rozhodující boje. Vládní vojáci jsou prý odhodláni vyčistit město od teroristů, jak režim označuje protivládní povstalce, a to před pátečním začátkem postního měsíce ramadán. Při středečních nepokojích v Sýrii zahynulo přes 200 lidí, většinou civilistů.

Dnes se z mešit v Damašku ozývala hlášení o místech, kde se prchající mohou ukrýt. Armáda vyzvala civilisty, aby opustili místa bojů v metropoli, protože teroristé se prý snaží používat obyvatel jako lidských štítů. Exodus civilistů je hlášen především ze čtvrtí Mazza, Tadamun a z palestinského uprchlického tábora Jarmúk. Odpoledne se bojovalo o policejní velitelství v Tadamunu, asi 15 tanků a obrněných aut vjelo do čtvrti Kábún na východě města.

Izrael v pohotovosti

Izraelská armáda je kvůli vývoji v Sýrii v pohotovosti a pro tento víkend nedává volno důstojníkům ani vojákům. Izraelci se obávají především toho, že kvůli nastalému chaosu se syrské zbraně dostanou do rukou libanonského Hizballáhu. List The New York Times dnes napsal, že Izrael konzultoval s USA možnost zničit skladiště syrských zbraní v době, kdy Asadův režim slábne. USA jsou údajně proti tomuto útoku, který by mohl sjednotit Asadovy spojence.

Britský premiér David Cameron dnes vyzval Asada k odstoupení. „Nastal pro něj čas odejít, přišel čas pro předání moci v Sýrii,“ řekl Cameron v Kábulu, kam přijel na setkání s afghánským prezidentem a s pákistánským premiérem.

Rusko a Čína v Radě bezpečnosti OSN vetovaly další rezoluci k Sýrii. Znemožnily tím pohrozit Damašku sankcemi, jak si přáli západní navrhovatelé textu. Zmařily také rozhodnutí o dalším mandátu pozorovatelské mise v Sýrii. Na to má rada ještě čas do páteční půlnoci, kdy první mandát pozorovatelům vyprší.