Asad: Západ podporuje terorismus, hlavně kvůli tomu syrský národ trpí

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: ctk/ap

Syrský prezident Bašár Asad obvinil západní státy z podporu teroristických skupin, které působí v Sýrii. Vyjádřil se tak před delegací francouzských poslanců, která navštívila Damašek. Asad k obviněným zařadil také Francii. Podle USA není ruská vojenská intervence v Sýrii moc úspěšná, takže Moskva začala tlačit na politické řešení krize. Ve Vídni se sejde v pátek velká skupina ministrů zahraničí a vůbec poprvé mezi nimi bude zastoupen také Írán.

„Mnoho zemí v tomto regionu i na Západě, a to včetně Francie, dosud podporuje terorismus tím, že poskytuje politickou podporu teroristickým skupinám působícím v Sýrii a v celé oblasti,“ citovala dnes Asada syrská agentura SANA.

Terorismus je podle Asada hlavní příčinou „utrpení syrského národa stejně jako protisyrské embargo“. „Terorismus a extremismus jsou mezinárodní jevy a nezastaví je žádná hranice,“ prohlásil Asad.

Podle Hollandea je hlavní příčinou problému Asad

Tři členové francouzské pravice byli v Damašku od úterý do dnešního poledne. Patřil k nim Jean-Frédéric Poisson, který prohlásil, že syrský konflikt nelze vyřešit bez Asada, „který je u moci a byl Syřany zvolen“. To ale odporuje názoru prezidenta Françoise Hollandea, podle něhož je Asad příčinou problému, takže k řešení krize nemůže přispět.

Ve Vídni budou ve čtvrtek o syrské krizi jednat ministři zahraničí Ruska, USA, Saúdské Arábie a Turecka. Jednat se má i v pátek v rozšířeném obsazení. Účast v pátečních rozhovorech už potvrdil Írán, Egypt, Libanon, Irák a Francie. Podle některých informací dorazí i zástupci Spojených arabských emirátů, Německa a Británie.

Čtveřice, která se zúčastní čtvrtečního jednání, se sešla už minulý pátek. Americký ministr zahraničí John Kerry se tehdy vyslovil pro rozšíření dialogu o další státy.

Syrský konflikt prý nemá vojenské řešení

Saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr dnes uvedl, že se v pátek ve Vídni setkají i zástupci zemí, které podporují odpůrce Bašára Asada. Cílem stoupenců syrské opozice bude najít pro zemi politické řešení, které bude zahrnovat to, že Asad svou funkci opustí.

Jak Džubajr dodal, Saúdská Arábie se zúčastní hlavního pátečního jednání, aby otestovala ochotu Ruska a Íránu k nalezení politického řešení konfliktu. „Jestliže to myslí vážně, dozvíme se to. A jestliže to tak nemyslí, rovněž to zjistíme a přestaneme s nimi ztrácet čas,“ uvedl saúdskoarabský ministr v Rijádu po setkání se svým britským protějškem Philipem Hammondem.

Írán bude mezinárodním rozhovorům o Sýrii přítomen vůbec poprvé, což analytici vydávají za diplomatický úspěch Ruska, které patří stejně jako Teherán k oporám Asada.

Podle USA budou mít nadcházející rozhovory smysl jen v případě, že se jich zúčastní všechny strany. Mluvčí Bílého domu Eric Schultz na dotaz ohledně pozvání Íránu uvedl: „Spojené státy jsou připraveny v souvislosti s vyřešením konfliktu v Sýrii spolupracovat s jakoukoli zemí, včetně Ruska a Íránu.“

Neúspěšná ruská intervence?

Náměstek amerického ministra zahraničí Antony Blinken dnes prohlásil v televizi France24, že ruská intervence v Sýrii není moc úspěšná.

„V Sýrii nemohou zvítězit, mohou možná zabránit Asadově prohře, ale zvítězit ne. Jejich akce ve prospěch syrského režimu nejsou moc úspěšné, navzdory tlaku ruského letectva moc nepokročili,“ řekl Blinken.

Rusko podle něj nyní získalo velký vliv na to, aby přimělo Asadův režim dohodnout se na předání moci. „Všechny strany se shodují, že syrský konflikt nelze vyřešit vojensky. Rusové jsou o tom přesvědčeni stále víc,“ řekl Blinken.