Asadovi stoupenci po americkém útoku slavili. Báli se rozsáhlejší odpovědi

Většina střel směřovala na výzkumné centrum Barzá u Damašku, další na sklad a bunkr s chemickými zbraněmi u města Homs.

Většina střel směřovala na výzkumné centrum Barzá u Damašku, další na sklad a bunkr s chemickými zbraněmi u města Homs. Zdroj: ČTK

Cíle útoku v Sýrii
Stovka střel v sobotu ( 14. 4. 2018) zasypala Sýrii.
Američané, Britové a Francouzi provedli koordinovaný úder na Sýrii (14. 4. 2018)
Američané, Britové a Francouzi provedli koordinovaný úder na Sýrii (14. 4. 2018)
Američané, Britové a Francouzi provedli koordinovaný úder na Sýrii (14. 4. 2018)
12
Fotogalerie

Svět je rozdělen v reakci na zásah USA, Británie a Francie na cíle syrského režimu. Představitelé zemí NATO vesměs považují úder za adekvátní reakci na užití chemických zbraní u města Dúmá, přičítané vůdci země Bašáru Asadovi. Rusko akci ostře odsoudilo, proti silovému řešení situace se vyslovila i Čína. Z USA zaznívají hlasy, že prezidentovi Donaldu Trumpovi chybí ucelená syrská strategie. 

Tři státy v noci na sobotu podnikly úder na tři vytipovaná místa, která jsou podle nich spojena s Asadovým chemickým programem. Většina raket směřovala na výzkumné centrum Barzá u Damašku, další na sklad a bunkr s chemickými zbraněmi u města Homs. Vypálena byla zhruba stovka střel a Pentagon tvrdí, že cíle se podařilo zničit.

„Věříme, že zejména zásahem Barzá jsme napadli srdce syrského programu chemických zbraní,“ prohlásil americký generál Kenneth McKenzie. Podle něj však jeho určité prvky zůstávají a nedá se vyloučit, že Asad bude schopný provést v budoucnu další chemický útok. Trump Damašek varoval, že pro takový případ zůstává Washington plně připraven k dalším zásahům.

Asad tvrdí, že úder jenom zvýší syrské odhodlání bojovat proti terorismu. V obdobném duchu se vyjádřil i Teherán. Moskva uvedla, že akce je aktem agrese proti suverénnímu státu a urážkou prezidenta Vladimira Putina. Neúspěšně se pokusila o její odsouzení Radou bezpečnosti OSN.

Média přitom uvádějí, že ve hře byla i možnost odvážnější reakce. Trumpa od ní podle Reuters odrazoval ministr obrany James Mattis s varováním, že by mohla zvýšit napětí v regionu a vyhrotit vztahy s Ruskem. Tyto dohady v nejvyšším patře americké politiky ukazují, že Washington nemá ani rok od podobné odvetné akce jasnou syrskou koncepci.

Odborníci podotýkají, že úder bude mít pramalý vliv na vývoj sedm let trvajícího konfliktu. Washington jím podle nich dal najevo, že je ochoten krotit vyložené excesy režimu, nemíní se však nijak angažovat na jeho pádu. Podle některých názorů tak úder v podstatě vyslal Asadovi a jeho spojencům vzkaz, že mohou v klidu dále válčit, stačí, když se vyvarují užití chemických zbraní.

List The Washington Post ostatně uvedl, že vládní stoupenci v Damašku po útoku slavili, jelikož se nepotvrdily jejich obavy z rozsáhlejší odpovědi. „Západní spojenci chtěli spíše ukázat, že platí jejich červené čáry. Z Asadovy perspektivy to bylo velké vítězství. Musí si myslet: je to dobré, vyvázl jsem z toho, získal jsem víc, než jsem ztratil,“ prohlásil profesor Amr al-Azm ze Shawnee State University v Ohiu.

Cíle víkendového útoku v Sýrii Cíle útoku v SýriiCíle útoku v Sýrii|E15