Atentátníci z Istanbulu prý byli z postsovětských zemí

Útok na letišti v Istanbulu

Útok na letišti v Istanbulu Zdroj: ctk/ap

Útok na istanbulském letišti
Útok na istanbulském letišti
Útok na istanbulském letišti
Útok na istanbulském letišti
4
Fotogalerie
Počet obětí úterního útoku na istanbulské letiště vzrostl na 44, informovala agentura Anadolu. Turecký ministr vnitra Efkan Ala sdělil, že mezi oběťmi je 19 cizinců. Z 238 zraněných osob zůstává v nemocnicích stále 94 lidí. Tři sebevražední atentátníci měli podle Anadolu uzbecké, ruské a kyrgyzské občanství.

Turecký deník Hürriyet informoval, že ruským útočníkem byl Dagestánec, který přijel do Turecka asi před měsícem s tureckým pasem. O ruském pachateli útoků ovšem některá turecká média referují jako o Čečenci jménem Osman Vadinov nebo Vadimov a tvrdí, že se do země dostal už loni ze syrské Rakky, bašty Islámského státu (IS). Právě tu podezírá turecká vláda ze zodpovědnosti za úterní sebevražedný atentát.

Podle provládního tureckého deníku Yeni Safak měl ruské občanství i organizátor útoku, za něhož list označuje Čečence Ahmada Čatajeva. Podle agentury Reuters je tento muž na sankčním seznamu OSN jako jeden z vůdců IS, který má v rámci hnutí na starost výcvik rusky hovořících bojovníků a po kterém pátrají i ruské úřady.

Turecké úřady se k identifikaci útočníků podrobněji nevyjádřily, bližší informace nesdělilo ani Rusko a Uzbekistán. Kyrgyzské ministerstvo zahraničí popřelo, že by jeden z pachatelů byl občanem země. V řadách IS bojuje podle deníku The Daily Telegraph na 2000 džihádistů ze severního Kavkazu, z nichž mnozí jsou veteráni z čečenských válek. Jako sebevražední atentátníci z řad IS však nejsou Čečenci příliš proslulí.

V noci na dnešek turecká média zveřejnila fotografie údajných tří teroristů z istanbulského letiště tak, jak je zachytily bezpečnostní kamery. Jeden z nich měl navzdory teplému letnímu počasí teplou bundu, druhý měl na sobě sako. Turecká policie dnes podle deníku Hürriyet zadržela v souvislosti s útokem 22 lidí podezřelých z kontaktů s radikály z IS - třináct v Istanbulu a devět v západotureckém Izmiru. Mezi zadrženými jsou i čtyři cizinci. Jejich národnost úřady neoznámily.

Britský deník The Daily Telegraph připomněl, že ve středu uplynulo druhé výročí ode dne, kdy radikální sunnitská organizace Islámský stát (IS) vyhlásila chalífát (vládu hlavy muslimské obce) na ovládaných územích v Iráku a Sýrii.

Výběr největších teroristických útoků v Turecku
13. března 1999 - Výbuch bomby v obchodním středisku v Istanbulu si vyžádal 13 mrtvých. K útoku se přihlásila Strana kurdských pracujících (PKK).

15. listopadu 2003 - Dvě nálože v autech explodovaly před synagogami v centru Istanbulu; zabily 27 lidí včetně atentátníků a na 300 dalších zranily.

20. listopadu 2003 - Dva mohutné výbuchy v Istanbulu na britské cíle - u britského konzulátu a u britské banky HSBC - si vyžádaly nejméně 32 mrtvých a na 400 zraněných.

11. května 2013 - Při dvou pumových explozích v Reyhanli u hranic se Sýrií zahynulo 52 lidí a na 140 dalších bylo zraněno. Podle některých informací stáli za útokem bojovníci organizace Islámský stát (IS).

20. července 2015 - Sebevražedný atentátník zaútočil na kulturní středisko ve městě Suruç u hranice se Sýrií, zabil 33 lidí a přes 100 zranil. K odpovědnosti za útok se přihlásil IS.

10. října 2015 - Dva výbuchy si v centru Ankary vyžádaly nejméně 102 mrtvých a 500 zraněných. Exploze nastaly před začátkem mírového pochodu proti násilí mezi armádou a kurdskými separatisty. Podle turecké prokuratury stála za útoky místní buňka organizace Islámský stát (IS).

12. ledna 2016 - Výbuch v historickém centru evropské části Istanbulu si vyžádal 13 mrtvých, většinou německých turistů. Za útokem stál podle tureckých úřadů IS.

17. února 2016 - Teroristický útok v centru metropole Ankary. Výbuch nastraženého vozidla s bombou byl namířen proti vojenské koloně. Nepřežilo ho 28 osob a na 60 lidí bylo zraněno. K atentátu se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK), která dlouhodobě bojuje proti turecké vládě.

13. března 2016 - Exploze v centru Ankary si vyžádala životy nejméně 37 lidí a přes 100 lidí utrpělo zranění. Úřady z činu viní separatisty z kurdské strany PKK.

19. března 2016 - Při sebevražedném útoku v Istanbulu zemřeli čtyři lidé včetně atentátníka, 20 osob utrpělo zranění.

7. června 2016 - Automobil naložený výbušninou vybuchl ve čtvrti Vezneciler poblíž historického centra Istanbulu a místní univerzity v okamžiku, kdy kolem něj projížděl policejní autobus. zahynulo 12 lidí. K atentátu se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK), která se označuje za odnož Strany kurdských pracujících (PKK).

8. června 2016 - Při atentátu na policejní stanici na jihovýchodě Turecka zahynulo šest lidí a desítky dalších byly zraněny. K útoku se přihlásili separatisté ze Strany kurdských pracujících (PKK).