Atentáty protimuslimské nálady neposílí, Francii sjednotí, míní politolog

Žena vyjadřuje solidaritu s obyvateli Paříže, nápisem odkazuje i k heslu Je suis Charlie

Žena vyjadřuje solidaritu s obyvateli Paříže, nápisem odkazuje i k heslu Je suis Charlie Zdroj: ctk/ap

Teroristické útoky, které v pátek pozdě večer otřásly Paříží a vyžádaly si nejméně 129 obětí, zřejmě neposílí antimuslimské nálady mezi Francouzi. Věří v to francouzský politolog a sociolog žijící v Praze Nicolas Maslowski. Podle něj jsou tyto atentáty, k nimž se přihlásil Islámský stát (IS), odvetou za francouzskou účast v mezinárodní koalici ve válce v Sýrii a angažovanost Francie v tamní občanské válce ještě zesílí.

„Tato tragédie sjednotí Francii, podobně jako se to stalo po útocích na satirický týdeník Charlie Hebdo,“ připomněl Maslowski atentáty z letošního ledna, jejichž obětí se stalo 17 lidí. Maslowski ocenil, že ani tehdy nebylo vraždění extremistů zneužito k atakům vůči muslimům, kterých je ve Francii hodně (odhadem asi deset procent populace). Francouzi se tehdy omezili čistě na kritiku islamistických teroristů.

Podle politologa Maslowského je také vidět, že média se po útoku na Charlie Hebdo hodně poučila. „Nyní píší velice opatrně, omezují skandální elementy a nepouští žádné informace, které by mohly pomoct útočníkům či jejich komplicům,“ domnívá se Maslowski.

I když připouští, že lednové útoky byly poněkud odlišné nejen co do počtu obětí. Tehdy byli totiž útočníci po střelbě v redakci týdeníku dva dny na útěku. Tentokrát zřejmě žádný z asi osmi atentátníků nepřežil, šlo převážně o sebevražedné útoky.

Čtěte více o útocích v Paříži:

Útoky v Paříži si vyžádaly nejméně 129 obětí, platí výjimečný stav

Paříž po útocích: zavřená Eiffelovka i Louvre, obchody zůstaly liduprázdné

K útokům v Paříži se hlásí Islámský stát. Hollande: Je to válka

„Výsledkem nemůže být kapitulace, ale spíš naopak přitvrzení francouzských útoků na Islámský stát,“ uvedl Maslowski. Podle něj se IS dá porazit, záleží ale na tom, kolik úsilí budou západní mocnosti do tohoto boje ochotny vložit. „Problém není vojenský, velmoci jsou natolik silné, že by mohly IS porazit. Problém je, že západní mocnosti se obávají, že jejich kroky by mohly být interpretovány jako nový druh kolonialismu,“ domnívá se francouzský politolog.

Podle Maslowského byli útočníci z páteční noci zřejmě lidé, kteří měli ve Francii dlouhodobější zázemí. Tak tomu bylo i v případě útoků na Charlie Hebdo, který provedli dva bratři narození v Paříži alžírským imigrantům. Podle nejnovějších informací měl ale jeden ze sebevražedných atentátníků u sebe syrský pas, jenž patřil uprchlíkovi zaregistrovanému při vstupu do Řecka počátkem minulého měsíce.