Bankéři hýří nevídaným optimismem, většině Evropy předpovídají růst

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: manroland.com

Pokud by se stalo skutečností to, co nyní čekají bankéři, jsme z krize venku. Zástupce bank nehledě na řadu problémů typu omezení měnové expanze zachvátil optimismus nevídaný několik let.

Na každoroční konferenci Euromoney ve Vídni guvernér Rakouské centrální banky Ewald Nowotny prohlásil, že ekonomiky jako Německo či Rakousko by letos mohly dosáhnout až dvouprocentního růstu. Na německém průmyslu, který stejně jako v celé eurozóně rostl už v listopadu více, než se čekalo, závisí značná část ekonomiky EU.

Nowotny je optimistou, i co se týče regionu střední a východní Evropy, jehož oživení potáhne růst v západní Evropě.
„Svět je na tom mnohem lépe než před rokem, a to platí i pro středoevropský region,“ uvedl.

Eurozóna má letos podle odhadu ECB růst tempem 1,1 procenta. Jedinými zeměmi, které podle Nowotného zřejmě ani letos nepřidají, budou Slovinsko a Kypr.

Pořadí Česka a Slovinska se prohodí

Slovinsko dlouhodobě vycházelo ve statistikách jako země, která byla z nových členů EU nejblíže průměru eurozóny v HDP na hlavu (přes 80 procent v paritě kupní síly), Česko bylo druhé. Rakouská centrální banka ale očekává, že už za loňský rok i pro příštích pár let se pořadí obou zemí prohodí. Česko loni podle odhadů vykázalo zhruba jednoprocentní pokles ekonomiky, Slovinsko se propadlo zhruba o 2,5 procenta.

Hlavní ekonom Evropské banky pro obnovu a rozvoj Erik Berglof je také optimistický – už napřesrok by středo- a východoevropský region mohl vykázat tříprocentní růst ekonomiky. Bankéři také předpokládají, že v celém regionu se kvůli zlepšení ekonomiky zvedne i objem úvěrů.

Šéf středoevropských aktivit UniCredit Bank Gianni Franco Pappa navíc odmítl, že by očekávaný růst nestál na zdravých základech. Podle něj jsou jasné signály zlepšení kondice Německa a Itálie, jež zvyšují export, a z krize se dostávají i země jako Irsko a Španělsko.

Ziskovější střední Evropa

Podle UniCredit Group i přes rozdíly v kondici jednotlivých zemí střední a východní Evropy platí, že banky v regionu jsou mnohem ziskovější než v západní Evropě. Průměrná návratnost aktiv bank v Česku byla s 1,4 procenta loni nejvyšší v regionu (kromě Turecka a Ruska), v Německu to bylo 0,3 procenta. Na konci žebříčku je Slovinsko, které vlastníkům vykazuje více než dvouprocentní ztrátovost.

Totéž platí pro nesplácené úvěry. Česko patří se zhruba šestiprocentním podílem mezi premianty, v Rumunsku či na Ukrajině je podíl třicetiprocentní. Vidina světlých zítřků zachvátila i tuzemské bankéře.

Česká bankovní asociace včera uvedla, že pro letošek čeká růst HDP o 1,9 procenta, v příštím roce o 2,5 procenta. Letošní růst má být tažen exportem, kterému pomohou podle asociace i intervence. Porostou ale všechny složky HDP, tedy i spotřeba a vládní investice.