Bankrotové domino rozvojového světa: Po Rusku a Srí Lance jsou na řadě další státy

Krize na Srí Lance (22.7.2022)

Krize na Srí Lance (22.7.2022) Zdroj: Reuters

Krize na Srí Lance (22.7.2022)
Krize na Srí Lance (22.7.2022)
Krize na Srí Lance (22.7.2022)
Krize na Srí Lance (22.7.2022)
Krize na Srí Lance (22.7.2022)
16
Fotogalerie

Nedávné bankroty Ruska a Srí Lanky mohou být jen prvními vlnkami přicházející tsunami. Řada ekonomů se obává, že se i další rozvojové země dostanou do platební neschopnosti, což by mohlo spustit defaultové domino. Default aktuálně hrozí mimo jiné největším jihoamerickým zemím i hned několika státům Afriky. 

Jak Rusko, tak Srí Lanka v posledních měsících zbankrotovaly – byť každá země trochu jinak. Zatímco default Ruska je především technického rázu, protože kvůli uvaleným sankcím nemůže splácet věřitelům své závazky, na Srí Lance byl bankrot až příliš reálný a země, která v posledních měsících spotřebovala poslední devizové rezervy, aktuálně nemá na nákup potravin či energií. 

Hrozba bankrotu však podle odborníků visí nad řadou dalších rozvojových států a při nejhorším scénáři by se v rozvojovém světě mohly šířit dominovým efektem. Analytický tým agentury Bloomberg jako pět nejohroženějších států vyhodnotil Salvador, Ghanu, Tunisko, Pákistán a Egypt, do první desítky se však dostala i Argentina s Ukrajinou a hned 11. je Brazílie. Hodnocení agentury probíhalo na základě čtyř ukazatelů: výnosy vládních dluhopisů, výše CDS – tedy tržní výše „pojištění“ proti defaultu, úrovně zadlužení a úrokové výdaje. 

Platební selhání, jak ukazuje i příklad ze Srí Lanky, nemusí být jevem pouze ekonomickým, ale mohou ho doprovázet širší sociální a politické změny, případně i změny režimu. Ostatně, revoluce arabského jara před 13 lety rovněž odstartovaly vysoké ceny potravin, podobně jako nyní u Srí Lanky.

Bitcoin, ego a diktátor Úplně nejhůř v hodnocení analytiků Bloombergu dopadl malý stát Salvador, v jehož čele stojí excentrický a technokratický polo-diktátor Nayib Bukele. Ten přibližně před rokem rozhodl o přijetí bitcoinu jako alternativní státní měny a začal tuto kryptoměnu ve velkém nakupovat. Bohužel pro něj, a zejména pro Salvadorce, od té doby se cena bitcoinu snížila o desítky procent, naopak náklady na financování salvadorského dluhu se významně zvýšily. 

Letos v únoru proto ratingová agentura Fitch snížila zemi úvěrové hodnocení s dodatkem, že „Salvador je stále závislejší na krátkodobých půjčkách, jeho možnosti získat financování na trzích za akceptovatelnou cenu jsou limitované a půjčka 800 milionů dolarů je splatná již v lednu příštího roku.“ Trh přitom aktuálně očekává, že existuje 48procentní riziko, že Salvador zmíněnou půjčku nedokáže splatit. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!