Barroso: Snad si všichni v EU uvědomují, jak vážná je situace

José Barroso

José Barroso Zdroj: CTK

Evropská unie prokázala, že umí rychle řešit naléhavé problémy - naposled schválením pomoci pro Španělsko. Ale musí také začít pracovat se střednědobou a dlouhodobou strategií. V projevu před europoslanci to řekl šéf Evropské komise José Barroso. Podle něj evropská integrace prochází rozhodujícím obdobím, Barroso si ale není jistý, zda si to všechny členské země uvědomují. Unijní summit na konci června podle něj přijmout konkrétní závazky k "plně rozvinuté ekonomické a politické unii".

Musíme si přiznat, že máme před sebou systémový problém, řekl Barroso ve Štrasburku. „Jsme v určujícím okamžiku pro evropskou integraci, ba i pro Evropskou unii vůbec. Nevím, jestli si naléhavost situace uvědomují ve všech hlavních městech,“ řekl Barroso.

Ani schválená pomoc Španělsku zatím trhy neuklidnila a objevují se obavy, že pomoc bude potřebovat také Itálie. Kromě toho další nejistotu vyvolávají nedělní volby v Řecku, kde se čeká, zda získají dostatečnou podporu strany podporující drastické podmínky zahraniční pomoci. Barroso zdůraznil, že je pro to, aby „Řecko zůstalo v eurozóně za podmínky, že bude respektovat své závazky“.

Barroso: Eurozóna musí zůstat se zbytkem EU propojená

Znovu se vyslovil pro bankovní unii, k níž podle něj nebude zapotřebí změn v evropských smlouvách. Komise podle něj může návrhy v tomto smyslu předložit už na podzim. Komise prosazuje bankovní unii prostřednictvím návrhů na posílení evropského dozoru, na celoevropský garanční fond vkladů a na společný mechanismus řešení krizí.

Část těchto návrhů ale odmítá Německo, podle něhož je potřeba kvůli nim měnit evropské smlouvy. Stejně tak Británie dala najevo, že hodlá zůstat stranou bankovní unie.

Barroso dnes zdůraznil, že je pro větší integraci eurozóny kvůli udržení eura, ale současně řekl, že by to neměla být alternativa „integrity vnitřního trhu a pro unii jako celek“. Podle něj není fragmentace řešením a budoucnost zemí eurozóny a ostatních států EU je propojená. „Je jen jedna unie, jeden Evropský parlament a jedna Evropská komise,“ prohlásil.

Technické kroky musí provázet politická podpora, apeloval Barroso

Na summitu chce prosazovat přijetí dlouhodobých konkrétních závazků vedoucích k „plně rozvinuté ekonomické a politické unii“. K fiskální a bankovní unii je ale potřeba politické podpory, řekl Barroso a zdůraznil, že je nezbytné prohlubovat politickou integraci. „Bez politické podpory není možné tyto technické kroky provádět,“ dodal.

Připustil, že v některých evropských zemích vyvolává obavy sociální vývoj, roste chudoba a sociální vyloučení. Podle něj by měl být podpořen ekonomický růst, ale zopakoval již dříve zmiňované návrhy jako lepší využití strukturálních fondů, větší půjčky Evropské investiční banky a dluhopisy zaměřené na konkrétní projekty.