Basescu vyzval Orbána, ať si hledí svého

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán nově popudil sousední Rumuny. O víkendu zavítal za tamní početnou maďarskou menšinou a prohlásil, že ještě neuzrál pravý čas, aby Budapešť zasahovala do plánů na změnu územního zřízení Rumunska. Prezident země Trainan Basescu odvětil, že se na jeho úvahy nikdo neptal.

Rumunsko je v současné době rozděleno na 41 žup a metropolitní oblast, nově by mělo vzniknout jen osm regionů. Maďarské menšině, která tvoří se zhruba jeden a půl milionem lidí přibližně sedm procent populace, se plán nelíbí.

Tvrdí, že půjde o nepřijatelnou změnou etnické mapy země. Reorganizace prý představuje vážnou hrozbu pro přežití Maďarů v Sedmihradsku. Podle ní totiž po sloučení žup v nových územních celcích výrazně poklesne podíl Maďarů.

„Pro tento moment maďarská komunita musí přijmout společnou pozici a tu předat Budapešti,“ instruoval Orbán své krajany na letní škole v sedmihradském lázeňském městě Baile Tusnad. Vláda prý poté rozhodne, zda se do záležitosti vloží, nebo ne.

Mezi rumunskými Maďary se objevují stále silnější hlasy, volající po autonomii. Také náměstek maďarského ministra zahraničí Zsolt Németh poznamenal, že autonomie je předpověď, nikoli požadavek.

„Myslím si, že nikdy nebude správný čas na to, aby Maďarsko vyjadřovalo názor na územní členění Rumunska. Maďarsko má svoje vlastní, poměrně velké problémy. Mělo by se starat o sebe,“ vzkázal prostřednictvím televize Orbánovi Basescu. Dodal, že plán na změnu členění nemůže být obětován kvůli zájmům menšiny. Vyjádřil ale přesvědčení, že řešení situace se najde. Letní akce využili ke stížnostem na své postavení také slovenští Maďaři. Předseda Strany maďarské koalice József Berényi prohlásil, že se poltické strany snaží budovat slovenský stát bez Maďarů.
Poznamenal, že výsledky sčítání lidu, které se mají zveřejnit na podzim, ukážou pokles maďarské menšiny, což ovlivní její postavení na léta dopředu. Podle dosavadních údajů žije na Slovensku půl milionu Maďarů. Vztahy mezi Bratislavou a Budapeští poznamenal zejména loňský maďarský zákon o dvojím občanství, na které Slovensko reagovalo vlastní normou.

Premiér Viktor Orbán je často kritizován za svůj nacionálně-autoritářský styl vlády, největší vlnu nevole vyvolal mediálním zákonem. Červencová zpráva Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky uvádí, že vláda v posledním roce využila své převahy ke zvýšení kontroly nad institucemi. Kritizuje mimo jiné okleštění práv Ústavního soudu. Celkově však stále hodnotí Maďarsko jako svobodnou zem známkou jedna z možných sedmi stupňů.