Bejrút je zavalen tunami odpadu, lidé nosí šátky přes tvář

ulice Bejrútu a odpad

ulice Bejrútu a odpad Zdroj: ctk

ulice Bejrútu a odpad
ulice Bejrútu a odpad
ulice Bejrútu a odpad
ulice Bejrútu a odpad
ulice Bejrútu a odpad
6
Fotogalerie
V bejrútských ulicích je v těchto horkých dnech 22 tisíc tun neodklizeného odpadu. Svoz na nedalekou největší skládku země nefunguje, obyvatelé okolních vesnic k ní totiž zablokovali přístup. Radikálním krokem si tak chtějí vynutit uzavření odpadiště, které je roky obtěžuje svým zápachem.

V hlavním městě se na ulicích hromadí odpad, který je provizorně posypáván prostředky, jež mají odradit potkany. Zápach je ale tak silný, že mnozí lidé začali chodit se zakrytým nosem a ústy. Vláda o problému sice jednala, ale řešení neoznámila.

Hlavní skládka pro Bejrút a také pro většinu dalších oblastí Libanonu je v horském městečku Náama ležícím jihovýchodně od Bejrútu. U vjezdu několik dní hlídkují obyvatelé blízkých věznic a oznámili, že neodejdou, dokud vláda skládku neuzavře.

„V Bejrútu přetékají popelnice jenom čtyři nebo pět dní a lidé už toho mají dost. My tady snášíme odpady už 17 let, nemůžeme kvůli smradu větrat. Pozval jsme k sobě ministry, aby mi řekli, zda by něco podobného snesli,“ řekl agentuře AFP Júsuf Halabí, který bydlí v nedaleké vesnici Aramún a patří k těm, kdo zablokovali vjezd ke skládce. Raghída Halabíová z další vesnice řekla, že se ze skládky uvolňuje pára, která má vliv na zdraví obyvatel. V místě je údajně vysoký výskyt rakoviny, kožních a dýchacích nemocí.

V Bejrútu přetékají popelnice jenom čtyři nebo pět dní a lidé už toho mají dost. My tady snášíme odpady už 17 let

Skládka byla v půvabném horském údolí otevřena v roce 1997 s tím, že bude sloužit pro hlavní město a několik dalších oblastí jenom několik let, než se najde řešení pro celý Libanon. Kapacita byla původně na dva miliony tun odpadu, nyní je v ní už 15 milionů tun. Občané se snažili vynutit si podobnou akcí uzavření skládky už loni a protest ukončili, když jim vláda slíbila, že problém bude do letošního 17. července vyřešen.

Toho dne vypršela vládní smlouva s odklízecí firmou a vláda zatím neohlásila, zda smlouvu prodlouží. Odborníci tvrdí, že Libanon potřebuje nejen novou skládku, ale také výkonnou recyklaci odpadu a jeho třídění.

Libanonský politický systém je dlouhodobě ochromen, země nemá od loňského května prezidenta, protože parlament není schopen jej zvolit. Ministerstvo životního prostředí prozatím vydalo pokyn, aby se o odpad postaraly jednotlivé obce. Podle expertů tak vzniknou černé skládky. Mnozí už začali svůj netříděný odpad spalovat doma.

Charif Bahbouh: Povědomí o arabském světě je na úrovni 16. století