Belgie obvinila Abdeslama i kvůli přestřelce před zatčením

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam Zdroj: ctk

Belgické úřady obvinily radikála Salaha Abdeslama z mnohonásobného pokusu o vraždu při střelbě, která provázela zásah policie proti islamistům 15. března v jedné z bruselských čtvrtí. Incident se stal krátce před Abdeslamovým zatčením. Jeden extremista při přestřelce zahynul.

„Byl obviněn z pokusu o vraždu jako pachatel nebo spolupachatel,“ sdělil Abdeslamův advokát Sven Mary. Případ má na starosti soudkyně Isabelle Panouová, která se zabývá belgickou linií vyšetřování útoků z 13. listopadu v Paříži.

Při policejní razii 15. března islamisté, kteří se skrývali v bytě v bruselské čtvrti Forest, stříleli na zasahující policisty. Čtyři z nich zranili. Abdeslamovi se podařilo z místa činu uprchnout spolu s dalším islamistou Aminem Choukrim. Mohameda Belkaida policejní odstřelovači na místě zabili.

Z podílu na atentátech v Paříži byl Abdeslam obviněn již 19. března, tedy den po svém zatčení v bruselské čtvrti Molenbeek.

Vydání se nezdrží

Francie usiluje o Abdeslamovo vydání, aby jej mohla soudit za pařížský masakr, který si vyžádal 130 mrtvých. Belgie se chce ale s radikálem nejdříve vypořádat sama kvůli jeho podílu na teroristické činnosti na belgickém území. Podle prohlášení federálního prokurátora ovšem nové obvinění vydání Abdeslama do Francie zřejmě nezdrží.

Čtyři dny po Abdeslamově zatčení zaútočili teroristé na letišti a v metru v Bruselu. Atentáty si vyžádaly 32 mrtvých.

Ministr vnitra Jan Jambon uvedl, že by chtěl do textu dohody Evropské unie s Tureckem, která se zabývá hlavně vracením migrantů z Řecka, dostat i klauzuli o přísnějším sledování pohybu zahraničních bojovníků Islámského státu. Evropská komise prý s jeho návrhem souhlasila.

Turecké úřady krátce po bruselských atentátech oznámily, že Brahima El Bakraouiho, který spáchal sebevražedný útok na bruselském letišti Zaventem, loni v létě vyhostily do Nizozemska s upozorněním, že se jedná o radikála. Nizozemským úřadům však prý nebyl znám a nefiguroval v jejich seznamech podezřelých osob, a proto ho propustily.

Podle belgického ministra vnitra Ankara upozornila Belgii na vyhoštění El Bakraouiho pouhou hodinu před jeho odletem do Evropy. Ministr také kritizoval, že Turci radikálovi umožnili vybrat si, do které země ho pošlou. V dohodě by proto podle něj mělo jasně stát, že „pokud je to Belgičan, musí být poslán zpět do Belgie a ne do Nizozemska“.