Belgie v krizi - už přes 500 dní nemá vládu ani rozpočet

Belgie

Belgie

Belgii se ani po více než pětistech dní bezvládí nepodařilo ukončit politickou krizi, přitom by nutně potřebovala silné vedení. Země začíná čelit podezření, že by se mohla dostat do podobných problémů jako Řecko a její náklady na půjčky rostou. Evropská unie na ni tlačí, aby provedla nezbytné reformy a dokončila rozpočet na příští rok.

Na počátku týdne se opět zadrhlo jednání o vzniku vlády, které se vleče od června minulého roku, kdy se v Belgii konaly předčasné volby. Šéf socialistů a předpokládaný premiér Elio Di Rupo nabídl králi Albertu II., že vzdá úkolu vytvořit nový kabinet. Důvodem jeho kroku jsou neshody kolem sestavování rozpočtu na příští rok. Král rezignaci dosud nepřijal. Všechny strany vyzval, aby si uvědomily vážnost situace a sešel se s představiteli hlavních sil.

Evropská komise už dříve vyzvala Belgii k úsporným opatřením, včetně snížení nákladů na penze a dávky v nezaměsnanosti. Její pokyny si ale různé politické síly vykládají jinak. Zatímco valonští socialisté je považují za inspiraci, vlámští liberálové za závazek.

„Nebudu sestavovat rozpočet, který bude o tři týdny zamítnut. Jestliže další strany prohlásí, že jsou ochotné vtělit do něj evropské požadavky, pohnou se věci rychle,“ řekl šéf liberálů Alexander De Croo. Pokud totiž země Bruselu do poloviny prosince nepředloží rozpočet s návrhem deficitu ve výši maximálně tři procenta HDP, hrozí ji pokuta 700 milionů eur.

Liberálům jako na zavolanou eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn znovu vyzval Belgii a některé další státy k urychlenému dotažení rozpočtů v souladu s paktem stability. Liberály podpořil také svaz vlámských zaměstnavatelů. “Skutečně budeme čekat na evropské restrikce než pochopíme naléhavost situace? Vše, co bylo předloženo k jednání, je příliš málo, příliš pozdě a stěží usnadní reformy, které nutně potřebujeme. Náš čas vypršel a začínáme za to platit,” řekl šéf svazu Luc De Bruyckere.