Berlín by dal jihu EU nižší daně

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Francouzský prezident François Hollande volá po podpoře růstu, Německo si myslí, že ho má mít. Deník Der Spiegel zjistil, že Berlín připravuje šestibodový plán, jak ekonomické oživení zajistit. „Zdravé veřejné finance a udržitelný růst jsou dvě strany jedné mince,“ cituje sobotní vydání časopisu z úvodu dokumentu, který má k dispozici. Stejný zdroj nicméně tvrdí, že od své priority, jíž jsou úspory ve výdajích a reformy, kancléřka Angela Merkelová couvnout nehodlá.

Vzorem pro vše, co se má udělat, je samo Německo. Namátkou nabádá k urychlení privatizace nebo k zásahům na trhu práce. Moment překvapení přesto nechybí: je jím návrh na zřízení zvláštních hospodářských zón, kam by spadaly například Řecko nebo Portugalsko. „V podkladech z ministerstev hospodářství a zahraničí tato myšlenka není,“ připomíná Der Spiegel.

O podobných zónách se dosud uvažovalo v globálním měřítku v souvislosti s Ruskem či Čínou, v principu jde o adresy s nižšími daňovým sazbami a volnějšími předpisy v oblasti najímání a přijímání zaměstnanců, které mají navnadit investory.
Otázkou je, nakolik může takový plán fungovat. Ohlasy jsou spíše skeptické. „Zvláštní hospodářské zóny jsou dvousečné.

Takové Číně může tento režim bezesporu pomoci při vývozu, pro Portugalce to neplatí – ti mohou jednoduše expedovat zboží do sousedního Španělska,“ míní Jens-Boysen Hogrefe, ekonom Ústavu pro světovou ekonomiku v Kielu. Zároveň dodává, že úplnou novinkou tyto zóny v Evropě nejsou.

Ve Spolkové republice znělo po roce 1990 silné volání, aby se daňovým a zaměstnaneckým výhodám těšila někdejší NDR. V praxi z toho sešlo, mimo jiné kvůli obavám, že výjimku odsoudí Brusel jako nedovolenou státní podporu. Tento argument platí i nyní. „Prosazení takového nápadu bude v unii velmi těžké,“ připouští jeden z mluvčích německého ministerstva financí.

Experti rovněž poukazují na existující těžkosti, pokud jde o harmonizaci daní v sedmadvacítce. „Řada vlád kritizuje nízké daně v Irsku, těžko čekat, že by svolily, aby se daňové ráje staly z dalších států,“ zní společná výhrada.

Na požadavcích trváme, vzkázal MMF

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová řekla, co si myslí mnozí další: Řekové si mají pomoci sami a začít platit daně. Stalo se v rozhovoru pro britský list Guardian. „I když vyhrají odpůrci úsporných opatření, budeme na svých požadavcích trvat,“ uvedla s odkazem na parlamentní volby 17. června. „Mám větší soucit s africkými dětmi, jimž se nedostává řádného vzdělání, než s řeckými školáky,“ řekla šéfka věřitelské instituce.