Berlín je centrem špionáže jako za studené války, tvrdí expert

Braniborská brána v Berlíně

Braniborská brána v Berlíně Zdroj: Mike Peel via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Detail Říšského sněmu v Berlíně
Východní Berlín
Nápis na budově švýcarské ambasády v Berlíně
Berlín (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Německá metropole je centrem mezinárodních špionážních aktivit, jejichž rozsah dosahuje rozměrů studené války. Řekl to náměstek regionálního ministra vnitra spolkové země Berlín Torsten Akmann, podle něhož je příčinou i přítomnost početných zahraničních ambasád.

Hlavní město Německa lze v celoevropském měřítku označit za "pravé centrum špionáže," řekl sociálnědemokratický expert ve výboru pro kontrarozvědku. Současná exponovaná pozice Berlína je podle něj srovnatelná se situací v metropoli neutrálního Rakouska Vídni z počátku studené války.

Souvisí to prý s faktem, že Berlín se po sjednocení Německa v roce 1990 stal sídlem spolkové vlády. Důvodem je i přítomnost více než 150 zahraničních velvyslanectví, z nichž mnohá německé úřady podezírají, že jsou zapojena do zpravodajské činnosti, dodal Akmann.

Pozornost cizích rozvědčíků se prý zaměřuje hlavně na jednotlivá ministerstva. Současně s tím je země vystavena ekonomické a vojenské špionáži. Zahraniční tajné služby také špehují opozičníky, kteří odešli ze svých vlastí do Německa. Týká se to například odpůrců tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.