Bez dohody s věřiteli žádná splátka nebude, varovala řecká Syriza

Lídr řecké strany Syriza a současný řecký premiér Alexis Tsipras

Lídr řecké strany Syriza a současný řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/ap

Řecko bez dosažení dohody s mezinárodními věřiteli nedokáže uhradit splátku půjčky od Mezinárodního měnového fondu (MMF), která připadá na 5. června. Řecko musí fondu během června v několika splátkách uhradit celkem 1,5 miliardy eur (41 miliard korun). Na 5. června připadá splátka 305 milionů eur (přes osm miliard korun).

„Okamžik pravdy nastává 5. června,“ řekl mluvčí vládní strany Syriza Nikos Filis řecké televizi Ant1. „Pokud do té doby nebude dohoda řešící naše současné finanční problémy, nedostanou žádné peníze,“ dodal. Vláda podle Filise v případě nedostatku peněz upřednostní výplatu penzí a mezd před splácením půjčky od MMF. „Pro zahraniční věřitele tu nejsou žádné peníze, když nám rok neposkytli žádné finance,“ prohlásil mluvčí.

Eurozóna v únoru souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Dosažení dohody nyní komplikuje odpor Atén vůči reformám penzijního systému a trhu práce požadovaným věřiteli. Podle Filise usiluje vláda o dohodu, která nebude zahrnovat další snižování důchodů, napsala agentura Reuters.

Dohoda do týdne, věří Varufakis. Brusel to odmítl

Řecký ministr financí Janis Varufakis v úterý uvedl, že očekává dosažení dohody s věřiteli během týdne. Eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici dnes prohlásil, že dohody je možné dosáhnout v příštích týdnech, bude však záležet na úrovni politické vůle, protože přetrvávají velké rozpory v jednáních o penzijním systému a trhu práce.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o úvěrovou pomoc. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur.

Výměnou za úvěrovou pomoc však v uplynulých letech musely Atény zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatel. Nová řecká vláda záchranný program ostře kritizuje a premiér Alexis Tsipras před volbami sliboval zmírnění jeho podmínek.

Insolvenci nelze vyloušit

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble ekonomickému listu The Wall Street Journal (WSJ) řekl, že nemůže vyloučit platební neschopnost Řecka. „Suverénní a demokratické rozhodnutí Řeků nás dostalo do velmi obtížné situace,“ řek německý ministr Schäuble o lednových parlamentních volbách v Řecku, které vyhrála levicová SYRIZA.

Varufakis v rozhovoru s listem Die Zeit svému německému protějšku vytkl, že se opírá o svou politickou moc a ne o argumenty. „Je frustrující, že spolu nemůžeme mluvit v jiném kontextu, ve kterém by měly argumenty větší váhu než relativní moc,“ prohlásil Varufakis.