Bez solidarity vyrostou na hranicích ploty, varoval německý ministr

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier Zdroj: ctk/ap

Buď budou země Evropské unie vzájemně solidární při řešení uprchlické krize, nebo na hranicích znovu budou stát ploty a závory. Na sjezdu Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) to řekl ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Podle něj je třeba posilovat evropskou spolupráci, ne hledat národní řešení. Společná odpověď na výzvy je nutná i podle Steinmeierova vládního kolegy, ministra financí Wolfganga Schäubleho.

„Buď bude Evropa v době, kdy jsou statisíce lidí v nouzi, držet pohromadě a jednat solidárně, nebo se znovu začnou stavět ploty a zřizovat hraniční závory a sjednocená Evropa se rozdrobí,“ prohlásil Steinmeier.

„Potřebujeme mít odvahu k tomu, aby bylo více Evropy, ne méně Evropy,“ zdůraznil ministr. Podle něj je třeba, aby se občanská společnost postavila pravicovým populistům, kteří existenci Evropské unie zpochybňují.

O nutné spolupráci v EU mluvila na sjezdu SPD i zemská premiérka Severního Porýní-Vestfálska Hannelore Kraftová. „Počet lidí, kteří k nám přicházejí, snížíme jen tehdy, když se zapojíme do řešení příčin útěku v zemích původu (běženců), zajistíme vnější hranice Evropské unie a dohodneme se s našimi sousedy na spravedlivém rozdělení lidí, kteří potřebují pomoc,“ řekla.

Válku musí provázet diplomacie

Odmítla ale jednostranné uzavření německých hranic. „Nemůžeme zpochybňovat základní právo na azyl a ženevské konvence o uprchlících,“ uvedla.

Steinmeier dal uprchlickou krizi do souvislosti s bojem proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii. Podle něj je správné zasáhnout proti teroristům vojensky, nelze ale zůstat jen u toho. „Žádné teroristické uskupení se nikdy čistě vojensky porazit nepodařilo. Musíme se snažit najít diplomatické řešení konfliktu v Sýrii,“ řekl.

Na sjezdu SPD dnes také poprvé po osmi letech vystoupil bývalý sociálnědemokratický kancléř Gerhard Schröder. Ve svém projevu zdůraznil, že se strana musí v domácí i v zahraniční politice zasazovat o mír a spravedlnost.

Uprchlická krize patří mezi významná témata třídenního sjezdu SPD, který dnes v Berlíně začal. Kromě jednání o uprchlících čeká stranu také volba nového vedení: v pátek by delegáti měli potvrdit v předsednické funkci vicekancléře Sigmara Gabriela.

EU prochází hlubokou krizí

Souběžně se sněmem v Berlíne probíhá v Praze sjezd širšího vedení Evropské lidové strany (EPP) o budoucnosti Evropské unie. na něm Schäuble kritizoval nacionalismus šířící se v některých evropských zemích. „Stojíme před otázkami, které vyžadují evropské odpovědi,“ prohlásil. To se podle něj týká jak hospodářské situace, kdy většina zemí potřebuje strukturální ekonomické reformy, tak řešení přílivu uprchlíků a ochrany hranic. Zdůraznil, že žádný členský stát není schopen tyto problémy řešit samostatně.

Šéf frakce strany v Evropském parlamentu Mannfred Weber už ve středu připustil, že celý evropský projekt prochází hlubokou krizí a čelí obrovskému tlaku. Na rozdíl od situace před pěti lety, kdy EU čelila především ekonomickým problémům, v současnosti Evropa prochází politickou krizí. Lidé podle něj ztrácí důvěru ve smysl spolupráce jednotlivých států.

Po dnešní diskusi Weber pojmenoval pět základních problémů, s nimiž se podle EPP musí vyrovnat a kterými se během tříhodinové debaty členové širšího vedení zabývali. Jako první zmínil oblast ekonomiky, zejména nezaměstnanost mladých lid, dále rostoucí nebezpečí terorismu, migrační krizi, požadavky Velké Británie na reformu EU a také vzestup ruského nacionalismu.

Velká část diskuse se podle něj věnovala situaci uprchlíků. EPP je zastáncem vyváženého postupu - Evropa jako bohatá část světa je povinna uprchlíkům pomoci. „Na druhou stranu chceme silnější ochranu vnějších hranic Evropské unie,“ uvedl. „Budeme důrazně bojovat za silný Schengen a za svobodnou a otevřenou Evropu bez vnitřních hraničních kontrol,“ přiblížil postoj frakce.