Biden a Sunak se setkají v Belfastu. Britové chtějí obnovit debatu o obchodní dohodě

Americký prezident Joe Biden (vlevo) a britský premiér Rishi Sunak

Americký prezident Joe Biden (vlevo) a britský premiér Rishi Sunak Zdroj: Reuters

Britské ostrovy si v pondělí 10. dubna připomenou 25. výročí od uzavření Velkopáteční dohody, která ukončila třicet let trvající konflikt mezi republikány a unionisty v Severním Irsku. Oslav a vzpomínkových akcí v Belfastu se příští týden osobně zúčastní britský premiér Rishi Sunak i americký prezident Joe Biden, který se hrdě hlásí ke svým irským kořenům. Sunak chce navíc využít této příležitosti k restartování rozhovorů s Bidenem o britsko-americké obchodní dohodě. 

Britští úředníci se podle zdrojů agentury Bloomberg chystají v Belfastu soukromě lobbovat u svých amerických protějšků za znovuotevření dialogu o rozvolnění obchodních pravidel mezi USA a Spojeným královstvím. 

Premiérova Konzervativní strana už několik let prezentuje svým voličům možnost uzavření bilaterální obchodní dohody se Spojenými státy jako jednu z hlavních výhod brexitu. Jakýkoliv posun v rozhovorech by tedy byl pro Sunaka obrovským politickým úspěchem.

Co jste nevěděli o britském premiérovi Rishim Sunakovi:

Video placeholde
7 věcí, které jste nevěděli o Rishi Sunakovi • Videohub

Jednání, která se pro Británii vyvíjela slibně během prezidentství Donalda Trumpa, nicméně nebudou snadná. Po Bidenově nástupu do Bílého domu dialog uvázl na mrtvém bodě. Současná americká ministryně obchodu Katherine Taiová označila dohody o volném obchodu za „nástroj z minulého století“ a dodala, že podobné smlouvy v minulosti „učinily americkou ekonomiku zranitelnější a vedly k úpadku jejích průmyslových odvětví“.

Vzájemné vztahy komplikovaly také dlouhé spory Británie s Evropskou unií o pobrexitové uspořádání v Severním Irsku, které se podařilo urovnat teprve v posledních týdnech. A také loni schválený americký zákon o snížení inflace, na jehož základě USA uvolní 369 miliard dolarů (kolem osmi bilionů korun) na podporu zelených technologií, což může vést k odchodu klíčových byznysových projektů z Evropy do Ameriky. 

Britové hodlají podle Bloombergu v první řadě dosáhnout formálního souhlasu Američanů ve věcech, které již byly dojednány v Trumpově éře, jako je posílení příležitostí pro malé a střední podniky. Dalším krokem bude jednání o nevyřešených otázkách, které se netýkají přístupu na trh. Poslední fáze je politicky a technicky nejobtížnější a týká se rozhovorů o přístupu na trh a snížení nebo odstranění cel.

Britské ministerstvo obchodu oficiálně nechtělo své plány příliš komentovat. Na dotaz Bloombergu odpovědělo, že „Spojené království chce pokračovat ve spolupráci s USA na státní a federální úrovni, aby otevřelo obrovské příležitosti pro firmy a podpořilo spolupráci v oblasti malých a středních podniků, dodavatelských řetězců a digitálního obchodu.“

Výkonný ředitel průmyslového svazu Manufacturing Northern Ireland Stephen Kelly již dříve připomněl, že „Bidenova návštěva regionu může být obrovskou vzpruhou pro severoirský byznys“.  

Americký prezident by měl do Belfastu přiletět v úterý 11. dubna. Tamní policie provádí v souvislosti s Bidenovou návštěvou a oslavami výročí mimořádná bezpečnostní opatření. Očekává, že ve městě může dojít k pouličním nepokojům a britské zpravodajské služby varovaly i před zvýšenou hrozbou teroristického útoku.