Biden uvedl, že bude znovu kandidovat na prezidenta. Definitivně to ale nepotvrdil

Americký prezident Joe Biden.

Americký prezident Joe Biden. Zdroj: Reuters

Americký prezident Joe Biden v pondělí novinářům řekl, že plánuje znovu kandidovat do úřadu. Píše to agentura Reuters. Biden možnou kandidaturu naznačoval už v minulosti. Pro televizi NBC News v první polovině dubna uvedl, že kandidaturu má v plánu. „Zatím ale nejsem připraven kandidaturu na druhé období definitivně oznámit,“  uvedl prezident. To by se mělo změnit už v úterý, kdy ji údajně oznámí oficiálně.

Biden je nejstarším prezidentem v historii USA . Pokud by ve volbách opět vyhrál, bylo by mu na konci druhého funkčního období 86 let.

Kandidáti na amerického prezidenta či prezidentku musejí před volbou, která je naplánovaná na začátek listopadu 2024, soupeřit o přízeň svých spolustraníků v primárkách. Jeho pravděpodobně nejvážnějším soupeřem v primárkách by byl Robert Kennedy, synovec bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho.

Demokraté  v průzkumech veřejného mínění ale dávají najevo, že si nepřejí, aby  Biden kandidoval znovu. V únoru řeklo výzkumníkům agentury Reuters a sociologického centra NORC jen 37 procent demokratů, že si přejí, aby se současný prezident znovu ucházel o křeslo v Bílém domě. To je o 15 procentních bodů méně než loni v říjnu, a tento propad je patrný u mladších i starších členů Demokratické strany.