Biden zvažuje další investice do americké ekonomiky v hodnotě tří bilionů dolarů

Americký prezident Joe Biden chystá další velké útraty. V příštích měsících chce do amerického hospodářství nalít až tři biliony dolarů, přes 66 bilionů korun.

Americký prezident Joe Biden chystá další velké útraty. V příštích měsících chce do amerického hospodářství nalít až tři biliony dolarů, přes 66 bilionů korun. Zdroj: ČTK / AP / Andrew Harnik

Kongres USA
Šéf republikánů v Senátu USA Mitch McConnell dal jasně najevo, že jeho strana plány demokratického prezidenta nepodpoří.
3
Fotogalerie

Jenom pár týdnů poté, co demokratický prezident Spojených států Joe Biden protlačil Kongresem svůj záchranný balík na podporu ekonomiky ve výši 1,9 bilionu dolarů, se zřejmě pokusí navrhnout zákonodárcům další obrovskou finanční injekci. Agentura Bloomberg a deník Financial Times s odvoláním na své zdroje uvádějí, že Bidenova administrativa by mohla už tento týden představit další balíček v hodnotě až tří bilionů dolarů, tedy více než 66 bilionů korun.  

Jedná se o součást Bidenova hospodářského plánu, který prezident již částečně představil loni na podzim během své předvolební kampaně. Peníze mají být primárně investovány do lepší infrastruktury a také na boj s klimatickými změnami. Jen do takzvané zelené ekonomiky chce Biden nalít asi 400 miliard dolarů, čili 8,8 bilionu korun.

Velká část financí má jít rovněž na zdravotnický sektor a vzdělávání. Na rozdíl od předchozího balíku, jenž měl především poskytnout okamžitou pomoc lidem a podnikům zasaženým koronakrizí, nové investice mají být spíše dlouhodobějšího rázu a přinést v budoucích letech Spojeným státům profit.

„Přijde to velmi brzy, tento týden bude (prezident Biden) hovořit se svým týmem o tom, jaké jsou možnosti, o velikosti a dosahu,“ potvrdila v pondělí mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Americké deníky The New York Times a The Washington Post už dříve informovaly, že částka tří bilionů dolarů by mohla být rozdělena do dvou balíčků. Finální suma tak zřejmě ještě nebyla stanovena.

Aby Biden získal na své ambiciózní plány prostředky, bude muset podle Bloombergu výrazně zvýšit daně. Agentura v polovině března napsala, že současná americká vláda chystá první velké zvýšení federálních daní od roku 1993. Dotknout se má především nejbohatších Američanů, kteří vydělávají nad 400 tisíc dolarů ročně a velkých firem. Korporátní daň má vzrůst z 21 na 28 procent.

Prosazování balíku každopádně nebude snadné. Republikánská strana dala již dopředu najevo, že zvyšování daní a mamutí investice do obnovitelných energetických zdrojů nepodpoří. „Návrh na zlepšení infrastruktury může být ve skutečnosti trojským koněm pro masivní nárůst daní a další levicová opatření, která zahubí pracovní místa,“ řekl v pondělí šéf republikánských senátorů Mitch McConnell.     

Demokraté jsou na základě McConnellova mínění „posedlí klimatickou politikou natolik, že se neohlížejí na nic jiného“. Prohlásil rovněž, že ekonomická rozhodnutí bývalého republikánského prezidenta Donalda Trumpa v období před pandemií přinesla lepší výsledky. „Mzdy rostly rychleji dole než nahoře a nezaměstnanost byla na historickém minimu,“ připomněl McConnell.  

Právě nynější neshoda v Kongresu by mohla být dalším náznakem toho, že Biden svůj další finanční balíček rozdělí minimálně na dva. Na schvalování prvního z nich by mohlo dojít již během dubna.