Bidenův mírný přístup k migraci narazil. Na americko-mexické hranici se hromadí uprchlíci

Policejní stráž na hranicích USA a Mexika v El Pasu

Policejní stráž na hranicích USA a Mexika v El Pasu Zdroj: Reuters

Republikáni obviňují prezidenta USA Bidena (na snímku), že svým mírným postojem k migraci vyvolal na americko-mexické hranici krizi.
Stavba Trumpovy proslulé zdi na americko-mexické hranici byla po nástupu Joea Bidena do prezidentského úřadu zastavena.
3
Fotogalerie

Spojené státy se po odchodu prezidenta Donalda Trumpa z Bílého domu potýkají s přívalem nelegálních migrantů na své jižní hranici. Jen během února zde bylo zadrženo více než 100 tisíc osob, převážně ze zemí Střední Ameriky, které se pokoušely o nezákonný vstup na území USA. To je o 28 procent více než v předchozím měsíci. Jejich počet navíc v posledních týdnech neustále stoupá. 

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová z Demokratické strany nazvala současnou situaci „humanitární krizí“. Někteří republikánští zákonodárci dávají přednost označení „Bidenova pohraniční krize“. Je to právě prezident USA Joe Biden, kdo je nejčastěji obviňován z odpovědnosti za nynější problémy na americko-mexické hranici. 

Biden po převzetí prezidentského úřadu v lednu upustil od Trumpovy přísné politiky vůči uprchlíkům, kterou už během své předvolební kampaně ostře kritizoval jako nehumánní. Zrušil například nařízení, na jehož základě musí žadatelé o azyl v USA čekat na rozhodnutí soudu v Mexiku. Zastavil také stavbu Trumpovy proslulé pohraniční zdi.

Ohromný příval nelegálních migrantů z Mexika, Hondurasu či Guatemaly nicméně Bidenovu administrativu v prvních měsících letošního roku zaskočil. Na hranicích začínají docházet ubytovací kapacity. Katarská televizní stanice Al-Džazíra upozorňuje, že se v uprchlických zařízeních nachází velké množství dětí držených v nevyhovujících podmínkách. 

To potvrzují i data z americké výzkumné organizace Pew Research Center. Podle ní bylo za leden a únor na hranicích zadrženo téměř 10 tisíc nezletilých lidí bez doprovodu dospělého. To znamená meziměsíční nárůst o 63 procent.

„Není pochyb o tom, že strategie Donalda Trumpa byla nelidská, brutální a neamerická. Ale to, co děláme teď, je rovněž selháním,“ řekl serveru Politico demokratický poslanec za stát Texas Vicente Gonzalez. Lídr republikánských senátorů Mitch McConnell šel v kritice ještě dál. „Tohle je krize, kterou způsobila vláda,“ uvedl minulý týden pro stanici Fox News.  

Bidenův kabinet mezitím oznámil, že se intenzivně snaží potíže na jižní hranici vyřešit. Americká diplomatka Roberta Jacobsonová podle deníku USA Today v pondělí odcestovala do Mexika, aby se domluvila s tamními autoritami na společném postupu proti nelegální migraci. 

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová odmítla na pondělní tiskové konferenci použít pro současné dění označení „krize“. „Děti, přítomné na našich hranicích, které prchají před násilím, to není krize,“ prohlásila Psakiová. Samotný Biden nedávno vyzval uprchlíky, aby k hranicím nepřicházeli a zůstali ve svých komunitách. 

Zavázal se též brzy zprovoznit nový imigrační systém, který by měl umožnit migrantům žádat o azyl z jejich domovských států. Vláda prý požádala o spolupráci i sociální sítě Facebook a Instagram, jejichž prostřednictvím se snaží potenciální přistěhovalce o svých plánech informovat.  

Americko-mexická hranice je v tuto chvíli pro uprchlíky uzavřená. Nezletilí migranti, kteří se již nacházejí v USA ale podle tvrzení amerického ministra vnitřní bezpečnosti Alejandra Mayorkase deportováni nebudou. Samotný Mayorkas je potomkem kubánských uprchlíků.