Bidenův vzkaz Pekingu: Přestaňte tlačit na Tchaj-wan. Sílu slov umocnila válečná loď

Joe Biden

Joe Biden Zdroj: Profimedia

Joe Biden skládá přísahu
Nový americký prezident Joe Biden se svou manželkou Jill
Vítěz amerických prezidentských voleb Joe Biden
Kongres ve čtvrtek potvrdit vétězství Joe Bidena v amerických prezidentských volbách.
5
Fotogalerie

Diplomacie Spojených států vyzvala Čínu, aby přestala vyvíjet tlak na Tchaj-wan. Ministerstvo obrany tohoto ostrovního státu v sobotu oznámilo, že čínské letouny vstoupily do tchajwanského vzdušného prostoru. Dnes nad tchajwanským územím přeletělo dalších 15 čínských strojů, informovala agentura Reuters. 

Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii a Spojené státy i většina dalších zemí stále uznávají politiku jedné Číny.

"Vyzýváme Peking, aby přestal s vojenským, diplomatickým a ekonomickým tlakem na Tchaj-wan a místo toho se zapojil do smysluplného dialogu s tchajwanskými demokraticky zvolenými zástupci," uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

Washington v prohlášení uvedl, že hodlá s Tchaj-wanem prohlubovat vztahy a zajistit mu obranu před výhrůžkami Číny; zároveň však podporuje mírumilovné řešení problémů mezi oběma stranami.

Tchaj-wan v sobotu oznámil, že Čína nad jeho území vyslala osm bombardérů schopných nést jaderné zbraně a čtyři stíhací letouny. Tyto letouny protnuly vzdušný prostor nad Prataskými ostrovy, kde má Tchaj-wan leteckou základnu a které leží zhruba 400 kilometrů jihozápadně od tchajwanské pevniny.

Dnes Čína akci zopakovala, když do tchajwanského vzdušného prostoru vyslala dalších 15 vojenských letounů, z toho 12 stíhaček. Peking v posledních týdnech zvýšil vojenskou aktivitu kolem ostrova, doposud ale převážně vysílal průzkumné letouny, poznamenal Reuters.

Vztahy mezi Čínou a Spojenými státy jsou dlouhodobě napjaté a v posledních letech se ještě více zhoršily. Nová administrativa prezidenta Joea Bidena zatím neukázala, že by snížila tlak na Peking v otázce Tchaj-wanu, ale i lidských práv, obchodních sporů nebo ohledně zodpovězení otázek o původu koronaviru SARS-CoV-2, uvedla agentura AP. Biden už dal najevo podporu Tchaj-wanu, když na svou inauguraci pozval diplomatickou zástupkyni ostrova.

Americká armáda dnes oznámila, že americká letadlová loď Theodore Roosevelt se svou operační skupinou plavidel vstoupila do vod Jihočínského moře, kde si Čína nárokuje několik sporných oblastí. Americké námořnictvo pravidelně čínskou nadvládu nad oblastí zpochybňuje tím, že tudy jeho lodě proplouvají, aby demonstrovaly svobodu plavby.