Bilance zemětřesení v Nepálu: více než 5000 mrtvých

Lidé z nepálské metropole Káthmándů žijí na okraji města ve stanových táborech. Jejich domovy buď zmizely, nebo je opustili kvůli obavě z následných otřesů

Lidé z nepálské metropole Káthmándů žijí na okraji města ve stanových táborech. Jejich domovy buď zmizely, nebo je opustili kvůli obavě z následných otřesů Zdroj: ctk/ap

Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
17
Fotogalerie
Počet obětí ničivého zemětřesení, které o víkendu zasáhlo Nepál, překročil 5000. Dalších téměř 10 tisíc lidí utrpělo zranění a stovky osob se stále pohřešují. Nepálský premiér Sušil Koirála vyhlásil třídenní státní smutek a upozornil, že mrtvých může být až dvojnásobek - tedy 10 tisíc. Mezi mrtvými či zraněnými nejsou podle dostupných informací čeští občané.

„Rozhodli jsme se na památku Nepálců, zahraničních bratří a sester, starých lidí i dětí, na památku všech, kteří přišli o život při tomto smrtícím zemětřesení, držet ode dneška po tři dny národní smutek,“ oznámil Koirála.

Premiér zároveň poděkoval mezinárodnímu společenství za příliv humanitární pomoci, které se jeho postižené zemi dostává, ale současně vyzval svět k další materiální podpoře, zejména ve formě stanů a léků pro přeživší. Rovněž naléhal na urychlení záchranných prací. S těmi v Nepálu pomáhá i speciální jednotka Gurkhů, tedy Nepálců v řadách britské armády.

Tým složených z nepálských a francouzských záchranářů oznámil, že se mu podařilo vytáhnout z trosek budovy v metropoli Káthmándú muže, který zemětřesení přežil. Strávil přitom téměř 80 hodin zavalený v jedné z místností spolu se třemi mrtvými, bez vody a bez jídla. Neutrpěl žádné závažnější zranění, nejspíš jen zlomeninu nohy.

Podle informací OSN bylo zemětřesením postiženo asi osm milionů obyvatel Nepálu, jehož populace čítá zhruba 29 milionů. Statisíce Nepálců strávily už třetí noc pod širým nebem v obavě před dalšími otřesy. Projevovat se začal nedostatek potravin a dalších základních životních potřeb. Záchranáři se pokoušeli dostat k oblastem odříznutým od světa, které byly nejblíže k ohnisku zemětřesení. Všichni horolezci, kteří uvízli ve výškových táborech na svazích Mount Everestu, se již dostali s vrtulníky o bezpečí.

Přísun zahraniční pomoci i odjezd cizinců z Nepálu komplikuje malá kapacita jediného nepálského mezinárodního letiště, které se nachází v metropoli Káthmándú. Sem přilétají letadla s humanitární pomocí a záchrannými týmy a odsud se zároveň snaží zemi letecky opustit turisté. Dnes muselo být několik letounů mířících do Nepálu odkloněno na letiště v sousední Indii.

Záchranářů je prý dost

Do Nepálu míří skupina 36 českých lékařů, sester a hasičů, která má na místě neštěstí působit nejméně dva týdny. Je ale možné, že tato mise se prodlouží o dalších čtrnáct dnů. Od dnešního rána čeští záchranáři čekali v Praze, až jejich speciál dostane nepálské povolení k příletu do Káthmándú. Nakonec byl odlet odložen nejspíš na středeční odpoledne.

Nepálské úřady oznámily humanitárním organizacím, že prý již další zahraniční záchranné týmy, které by pátraly po přeživších, nepotřebují. Uvedl to Jamie McGoldrick z Rozvojového programu OSN. Mluvčí české diplomacie nicméně poté řekl, že přípravy na odlet českého letounu pokračují. „Podle našich informací má Nepál stále zájem o zdravotnickou pomoc, oznámení se týkalo pouze záchranářských týmů,“ sdělil mluvčí Černínského paláce David Frous.

Češi opouštějí zemi

Počet Čechů, s nimiž se ministerstvu zahraničí ještě nepodařilo v Nepálu navázat spojení, se snížil na čtyři. Několik Čechů dnes opustilo Káthmándú. Celkem bylo v oblasti postižené ničivou pohromou 255 českých občanů. Ve sbírkách na pomoc Nepálu shromáždili Češi do dneška deset milionů korun.

Otřesy o síle 7,8 stupně se staly největší katastrofou v himálajské zemi od roku 1934, kdy v Nepálu při zemětřesení zahynulo zhruba 8500 lidí. Na pomoc bylo nyní nasazeno 90 procent ze 100 tisíc vojáků nepálské armády.

Mezi prvními zeměmi, které vypravily okamžitou pomoc do Nepálu, byly Čína a Indie. Již v minulých letech se obě regionální velmoci ucházely o přízeň Káthmándú prostřednictvím humanitární podpory a investic a přírodní katastrofa jejich snahy ještě více zviditelnila.

Úřady ČR po zemětřesení v Nepálu nemají kontakt s deseti Čechy
Českým úřadům se stále nepodařilo spojit s deseti Čechy, kteří se v době zemětřesení pohybovali v Nepálu. ČTK to dnes telefonicky řekl velvyslanec ČR v indické metropoli Dillí Miloslav Stašek. V oblasti postižené ničivou pohromou bylo 255 českých občanů. Desítkám z nich už se podařilo z Nepálu odcestovat.
„Momentálně registrujeme 255 Čechů (kteří byli v době katastrofy) v Nepálu a chybí nám navázat kontakt s deseti z nich. Takže deset stále hledáme,“ uvedl velvyslanec Stašek. Předpokládá se, že nezvěstní čeští občané se nacházejí v horách v Nepálu, kde ani za normálních okolností není signál mobilních telefonů. S dvěma Čechy, kteří byli pohřešováni v sousední Indii, se již spojení povedlo navázat, dodal Stašek.