Blair: otevřít Británii Východoevropanům nebyla chyba

Tony Blair

Tony Blair Zdroj: profimedia.cz

Bývalý britský premiér Tony Blair nelituje rozhodnutí otevřít zemi pracovníkům z Polska, Česka a dalších nových členských zemí EU, přestože jich přišlo mnohonásobně víc, než jeho vláda předpokládala. V dnešním televizním rozhovoru také řekl, že euro přežije, jen když bude Německo připraveno přistupovat k jednotlivým dluhům členských zemí jako ke dluhu všech.

Blairova labouristická vláda v roce 2004 umožnila občanům osmi nových členských zemí, včetně Česka a Slovenska, pracovat v zemi bez omezení. Stejně se zachovaly jen Irsko a Švédsko. Německo a Rakousko se tomu naopak co nejdéle bránily.

Blairova vláda počítala s tím, že z nových zemí přijde ročně na 15 tisíc lidí ročně. Nakonec se jich tam přesunulo za prací přes 700 tisíc - především Poláků, tvrdí list The Daily Telegraph. Z imigrace se stalo v Británii palčivé politické téma a nynější šéf labouristů Ed Miliband v pátek řekl, že otevření hranic byla chyba.

„Nelituji toho, protože si myslím, že polská komunita a další komunity z východní Evropy dělají pro naši zemi dobrou práci…Chápu, že to je velmi citlivé, ale myslím, že většina rozumných lidí v Británii vidí, že přistěhovalci naší zemi velmi přispěli,“ dodal.

Blair: Evropská integrace bude pokračovat, ať se nám to líbí nebo ne

Euro bude podle něj zachráněno, jen když Evropa bude mít „velký plán“, v jehož rámci bude Německo připraveno svou ekonomikou plně podpořit euro a „přistupovat ke dluhům jednoho, jako ke dluhům všech“. Blair připustil, že to je pro Německo těžké a ostatní země eurozóny by měly být připraveny se reformovat, aby se obnovila jejich konkurenceschopnost. „Jinak je nefér chtít po Německu, aby platilo,“ dodal.

Blair, který patří na britské poměry k eurooptimistům, řekl, že v dlouhodobém horizontu projekt evropské integrace bude pokračovat, „ať se nám to líbí nebo ne“. Nevyloučil ani, že by se Británie mohla v budoucnu k euru připojit. „Pokud Evropa své problémy vyřeší, bude pak před Británií velmi zajímavá volba,“ řekl v souvislosti s alternativou, že se eurozóně podaří překonat problémy a udržet euro.

Ať se ale euro zhroutí nebo ne, nastane ohromná rekonstrukce Evropy a Británie jako „malá ostrovní země“ toho musí být součástí, aby si zachovala vliv. Ve světě, kde získávají na vlivu rychle rostoucí země jako Čína a Brazílie, smyslem Evropské unie „již není mír, ale moc“, dodal Blair.