Bloomberg: Trumpovo snížení daní firmám mělo zanedbatelný přínos

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Americký prezident Donald Trump během projevu o stavu země
Americký prezident Donald Trump během projevu o stavu země
Americký prezident Donald Trump během projevu o stavu země
4
Fotogalerie

Americká ekonomika roste, nyní ale podle agentury Bloomberg nastala vhodná doba bilancovat, do jaké míry hospodářské kondici USA pomohlo předloňské snížení firemních daní. Více než rok po jejich osekání je zjevné, že přínos opatření zůstává jen stěží rozpoznatelný, tvrdí analýza Bloombergu.

Mezi nejvýraznější prezidentské sliby Donalda Trumpa patřila podpora ekonomického růstu pomocí snížení firemních daní. Naplňování těchto očekávání ale zůstalo de facto na půli cesty, připomíná Bloomberg.

V závěru roku 2017 americká administrativa snížila korporátní daňovou sazbu z 35 na 21 procent. To se projevilo snížením ukazatele efektivního zdanění, který má lépe odrážet reálné zatížení, o 5,5 procentního bodu na zhruba 10,5 procenta. Přínos tohoto kroku k nárůstu HDP, respektive objemu firemních investic, ale prý zůstává sporný.

Přímý efekt opatření Bloomberg vyčísluje na jednoprocentní nárůst investiční aktivity firem. Ten se na růstu amerického HDP za rok 2018 promítnul desetinou procentního bodu. Nebýt snížení korporátních daní, Spojené státy by hospodářsky rostly ne o 3,1 procenta, ale o rovná tři procenta. „To je mnohem menší přínos, než který Bílý dům sliboval,“ uvádí agentura.

Část ekonomů, například Joel Naroff z poradenské firmy Naroff Economic Advisors, nicméně připomíná, že dopad zmíněného snížení korporátních daní se už tak jako tak vyčerpal, nehledě na to, do jaké míry ekonomice opravdu pomohl. „Vracíme se k udržitelnému tempu růstu z doby úřadování prezidenta Obamy,“ dodává podle agentury Reuters ekonom.

Americké hospodářství loni vzrostlo nejvíce za tři léta. Ke konci roku však ztratilo na dynamice. V prosinci se snížily maloobchodní tržby, výstavba nových domů, firemní výdaje a vývoz. Zpomalující růst globální ekonomiky, obchodní válka s Čínou a signály vyšší obezřetnosti mezi spotřebiteli podle mnoha analytiků způsobí slabší růst v prvních třech měsících letošního roku.