Boj o vlajku v Ulsteru trvá

Protesty v Belfastu

Protesty v Belfastu Zdroj: ctk/ap

Spor o vyvěšování britské vlajky na městské radnici v hlavním městě Severního Irska Belfastu travá už více než měsíc. Při posledních potyčkách mezi tábory severoirských loajalistů a katolíků bylo zraněno nejméně 16 příslušníků pořádkových sil. Podle policie se její příslušníci stali terčem cihel a světlic, když se snažili rozdělit protivníky. Na útoky policie odpovídala vodními děly.

Vlna násilností vypukla poté, co katolická většina na radnici v metropoli Severního Irska 3. prosince rozhodla, že britská vlajka už nebude vyvěšena neustále, ale jen v určitých dnech.

Protestantští loajalisté, kteří se snaží zachovat svazek mezi Severním Irskem (Ulsterem) a Británií, přijali tento krok jako útok na svou identitu a nepřijatelný ústupek katolickým republikánům, kteří naopak usilují o odtržení od Londýna a o sloučení se sousedním Irskem.

Důsledkem je, že v provincii se už déle než měsíc odehrávají demonstrace za britskou vlajku, které občas provázejí i násilnosti. Podle policejních statistik zranění utrpěla už více než stovka strážců pořádku a také více než stovka lidí už byla od počátku prosince zatčena.

„Tyto násilnosti jsou organizované. Ti, kdo za ně zodpovídají, jsou kriminálníci, kteří se snaží rozpoutat chaos,“ prohlásil irský vicepremiér Eamon Gilmore. „Nemá to nic společného se skutečnými problémy,“ dodal.

Severní Irsko zažilo tři desetiletí sektářského násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány, které si vyžádaly 3500 mrtvých. Ačkoliv mírové dohody z roku 1998 vedly k dělbě moci mezi protestanty a katolíky, ke sporadickým incidentům přesto dochází. Severoirští, britští a irští představitelé by o situaci měli jednat následující týden.