Boj proti ebole nekončí. Epidemie v západní Africe potrvá nejméně rok

Boj proti ebole v Africe,

Boj proti ebole v Africe, Zdroj: CC BY-ND 2.0: European Commission DG via Flickr

V boji proti viru ebola se výrazně pokročilo, zdolání smrtelného onemocnění ale bude ještě nějaký čas trvat. V západní Africe budou bojovat s ebolou nejspíše do konce příštího roku, uvedl věděc Peter Piot, který před lety smrtelný virus pomohl odhalit.

„Epidemie eboly je tam stále velmi silná. Lidé stále umírají, objevují se stále nové případy. Musíme se připravit na dlouhé úsilí … asi po celý rok 2015,“ odhadl belgický vědec, který zastává významné funkce v OSN a Světové zdravotnické organizaci (WHO).

Nynější epidemie eboly je nejsmrtelnější od objevení viru v roce 1976. Již si podle WHO vyžádala více než 7500 obětí z celkového počtu nejméně 19 340 nakažených. Oběti pocházejí zejména ze tří západoafrických zemí Sierry Leone, Libérie a Guineje. Několik lidí ale již dříve zemřelo i v Nigérii, Mali, Španělsku a USA.

V Sieře Leone, kde se nakazilo přes 9000 lidí a 2400 zemřelo, stále rychle přibývá nových případů, takže země zakázala hromadné vánoční oslavy a omezila provoz v provincii Severní oblast. Uzavřeny tam jsou obchody, tržiště a nefunguje ani veřejná doprava. S výjimkou vánočních mší se nesmí konat žádná shromáždění v kostelech ani mešitách. Opatření bylo vyhlášeno na tři dny, ale podle potřeby může být prodlouženo.

Vakcíny jsou prý slibné

V Africe se začaly testovat americké vakcíny proti ebole a první výsledky jsou podle lékařů slibné. Po dobrovolnících z USA vědci provedli zkoušky také na vzorku dospělých Uganďanů. Vakcína je údajně účinnější než ostatní přípravky testované na lidech původem z Afriky, informoval medicínský časopis The Lancet.

Podle předběžných závěrů amerického Národního ústavu zdraví (NIH) je vakcína bezpečná a vyvolala imunitní reakci jak u amerických, tak u ugandských dobrovolníků. Cílem podání vakcín je vyvolat imunitní reakci a tvorbu protilátek, které by s infekcí dokázaly bojovat. Proti ebole žádná vakcína dosud neexistuje. Kromě aktuálně testované NIH je v procesu klinických zkoušek ještě několik dalších.

Obětavost lidí, kteří pomáhají Afričanům zvládnout ebolu, zaujala britskou královnu Alžbětu II. Zmínila se o ní v předtočeném vánočním projevu, který se bude vysílat dnes odpoledne. „Hluboce mne letos dojala obětavost humanitárních pracovníků a dobrovolníků, kteří odešli pomáhat obětem konfliktů nebo nemocí, jako je ebola, přičemž často podstoupili značné osobní riziko,“ řekla královna.

Ebola
Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a vnitřní krvácení. Zatím proti infekci neexistuje žádný schválený lék ani vakcína, několik nadějných preparátů však lékaři testují.

Virus ebolyVirus eboly | CC BY 2.0: NIAID via FlickrVirus eboly